2.087
60

Hoofdredacteur De Linker Wang

Theo Brand is hoofdredacteur van het blad De Linker Wang, een uitgave van de gelijknamige stichting verbonden met GroenLinks. 'Politiek met compassie' is het motto van De Linker Wang. De stichting organiseert bijeenkomsten en debatten en vormt de landelijke religiewerkgroep van GroenLinks. Brand is politicoloog, communicatieadviseur en journalist. Zie ook zijn website www.theobrand.nl of www.linkerwang.nl

PVV heeft gelijk: Te veel engelstalige muziek op Radio 2

Maar maximaal 35 procent Engelstalige muziek op Radio 2 lijkt me een beter uitgangspunt

PVV-kamerlid Martin Bosma wil Radio 2 verplichten minimaal 35 procent Nederlandstalige muziek te draaien. Een meerderheid in de Tweede Kamer (VVD, CDA, SP, SGP en PVV) steunde begin deze maand een motie van Bosma.

Minister Van Bijsterveldt zegt hooguit een verzoek te willen indienen bij Radio 2. Vanuit de oppositie kwamen kritische geluiden. PvdA-kamerlid Sharon Dijksma noemde het ‘bizarre bemoeizucht’. Progressieve politici konden makkelijk scoren door zich af te zetten tegen het ‘rood-wit-blauw conservatisme’. Maar een echte discussie bleef helaas uit.

Persoonlijk vind ik minimaal 35 procent Nederlandstalige muziek te veel van het goede. Maar dat Radio 2 eenzijdig is in haar muziekkeuze (daartoe gedwongen door het gewenste marktaandeel en commerciële luistercijfers) en daarom te veel Engelstalige muziek draait, staat buiten kijf. Graag hoor ik meer Franse, Duitse, Italiaanse, Griekse, Turkse, Arabische, Afrikaanse en Friese muziek op Radio 2. En niet te vergeten: wereldmuziek. Waarom toch die fixatie op de Angelsaksische wereld?

Natuurlijk komt er gewoon veel goede popmuziek uit Engeland en de Verenigde Staten. Daarom is het logisch dat 3FM volledig vrij moet zijn in zijn muziekkeuze. Als echte popzender komt 3FM er niet onderuit veel Engelstalige muziek te draaien. Maar Radio 2 is geen popzender. Juist hier zou een internationale en multiculturele muziekmix kunnen klinken waar de maatschappelijke ontwikkelingen van regionalisering én mondialisering meer tot uitdrukking komen. Meer muziek dus uit Drenthe (Daniël Lohues) en Italië (Andrea Bocelli), uit Limburg (Rowwen Hèze) en Duitsland (Wolfgang Niedecken). Zo groeien we ook in cultureel opzicht sterker toe naar een Europese Unie, terwijl we oog hebben voor onze eigen regionale streektalen.

Maximaal 35 procent Engelstalige muziek op Radio 2 dus. Dat lijkt me een beter uitgangspunt. En de overige 65 procent kan bestaan uit liedjes die afkomstig zijn alle gaten en hoeken van Nederland, Europa en de rest van onze planeet. Ik vind het onzin om te spreken over ‘bizarre bemoeizucht’, zoals PvdA-er Sharon Dijksma doet. Juist de sociaal-democratie is een traditie van bemoeien en bijsturen. En dat is prima, als je dat maar de goeie kant op doet: over de dijken en wars van commercie. De publieke radiozenders zijn van ons allemaal, dus daar mogen we op hoofdlijnen samen ook best wat van vinden.

En, o ja. Voor Martin Bosma van de PVV wil ik tenslotte nog een verzoeknummer aanvragen op Radio 2. Het nummer ‘Zwart Wit’ van Frank Boeijen:  ‘Denk niet wit, denk niet zwart. Denk niet zwart-wit. Maar in de kleur van je hart…’ . Prachtig toch? En in zijn Moerstaal!

Dit artikel verscheen eerder op de website van Theo Brand

Geef een reactie

Laatste reacties (60)