3.987
147

TV presentator

Hanneke Groenteman ging na haar studie Frans als journaliste werken bij het Parool. Na een uitstapje werd ze in 1975 eindredactrice van het feministische vrouwenprogramma 'Radioweekblad' (later omgedoopt tot 'Hoor Haar') bij de VARA. Vele programma’s op radio en tv volgden, waaronder 'De Stand van Zaken', 'En dat op maandagmorgen', 'Ophef en Vertier', 'Met het oog op morgen', 'De Schreeuw van De Leeuw’ en ‘ B&W’. Momenteel is ze te zien in het VARA-programma ‘Vrouw & Paard.

Racisme

Racisme is de verzamelterm voor alle opvattingen die aan het begrip 'ras' een doorslaggevende betekenis toekennen bij het vaststellen of veronderstellen van karaktereigenschappen, fysieke capaciteiten en geestelijke vermogens.

Dit is de feitelijke omschrijving van het woord racisme.

Pechtold, die Geert Wilders te vuur en te zwaard bestrijdt, noemde de PVV racistisch. Dat schokte me. Want je kan Wilders van alles noemen (rechts, extreem-rechts zelfs, polariserend, haat zaaiend, discriminerend), maar een racist is hij naar de letter van het begrip niet. Moslims zijn geen ras. De Koran is geen Mein Kampf. We hebben het hier over een geloof en een boek. Daar kan je van alles van vinden, maar de begrippen fascistisch en racistisch kan je er niet op loslaten.

Het is van het grootste belang om in deze grimmige tijd het debat niet te vervuilen met slordige benamingen. Het is meer dan genoeg om Wilders te vangen op zijn eigen ongerechtigheden. En die zijn er genoeg. Hij is een onbehouwen politicus, hij schiet links en rechts uit de heup, ondermijnt ons aller vertrouwen en zaait voortdurend angst. En het ergste is: hij ziet kans om zichzelf als slachtoffer te positioneren. 

Hij past niet op zijn woorden, laten wij, die hem willen bestrijden, dat wel doen.

Geef een reactie

Laatste reacties (147)