2.786
214

Journalist

Racist!

Er zijn twee soorten mensen: racisten en zij die anderen van racisme beschuldigen

Het is een cinematografisch cliché van jewelste: de woorden “er zijn twee soorten mensen op deze wereld…” Uitgesproken door Al Pacino, Jack Nicholson en natuurlijk Clint Eastwood. In ons land imiteert het leven de kunst (à propos cliché) flink. De moord op grensrechter Richard Nieuwenhuizen heeft deze week tot een nieuwe variant geleid. Er zijn twee soorten mensen op deze wereld: racisten en zij die anderen van racisme beschuldigen.

Natuurlijk, zolang racisme bestaat in een samenleving (en ja, dames en heren, het bestaat, ook in Nederland) zal ook de beschuldiging blijven bestaan, al dan niet gerechtvaardigd. Maar wie de hoop had dat na de verkettering en moord op Pim Fortuyn wat zorgvuldiger met het begrip zou worden omgesprongen, blijkt deze dagen bedrogen uit te komen. 

Toegegeven, tweets van Geert Wilders naar aanleiding van het drama als “daders strippen van Nederlands paspoort, na celstraf retour Marokko en grenzen dicht om erger te voorkomen” kan ik ook niet anders noemen. Maar voor sommigen is alleen al het noemen van de etnische achtergrond van de daders – sorry, verdachten – een aanleiding het R-woord van stal te halen.

Neem Miko Flohr, schrijver bij Dejaap.nl. “Mensen aanspreken op verantwoordelijkheid vanwege etnische achtergrond is uiteindelijk ook gewoon racisme”, weet Flohr. Een idiote oprekking van het begrip, lijkt me. Deze Pavloviaanse jullie-zijn-allemaal-racisten-reflex is één van de redenen waarom zo weinigen de ondergang van Flohrs partij GroenLinks betreuren.

Hoewel, oud-partijleider Femke Halsema geeft blijk van heel wat meer realiteitszin als zij de vraag stelt: “Marokkaanse jongens zijn absoluut oververtegenwoordigd in criminaliteit. Maar is ‘Marokkaans’ zijn dan ook de oorzaak?” Goede vraag, maar ik vermoed dat Flohr haar naar racisme vindt neigen. Er is een reden waarom Halsema één van de meest gerespecteerde (oud-)politici van ons land is en Miko Flohr een matig gelezen blogger.

Politiek correct
Opvallend was 180 graden draai die het over het algemeen toch behoorlijk politiek correcte NOS-journaal maakte. Ik kon mijn oren nauwelijks geloven toen er opeens over de Marokkaanse afkomst van twee van de drie verdachten werd gesproken. En er hardop de Halsema-vraag werd gesteld. Racisme? Of een nieuw soort, door de omstandigheden in de samenleving gerechtvaardigd realisme?

Ook dichter bij huis wordt de racismekaart vaak en gemakkelijk gespeeld. Joopschrijver Mihai Martoiu Ticu gaat wel erg kort door de bocht (telt u de cliché’s mee?) wanneer hij de conservatieve NRC-columnist Thierry Baudet van het “aanzetten tot haat” beschuldigt. En Karim Khaoiri – ook regelmatig contribuant aan deze site – maakt het nog bonter als hij schrijft: “De mensen die nu zo hard ‘allochtoon’ roepen zijn geen haar beter dan de jongens die de grensrechter aanvielen. Wellicht nog zelfs erger aangezien ze een heel ander punt willen maken over het nog warme lijk.”

Hypocriet
Nou nou, “allochtoon” roepen is erger dan iemand doodschoppen? Zou Karim diezelfde reactie hebben gehad wanneer drie roomblanke spelers een grensrechter van Marokkaanse afkomst hadden vermoord? Ik ben het met Francisco van Jole eens dat we de term “hypocriet” niet te gemakkelijk moeten gebruiken, maar in dit geval hoor ik het graag als iemand een beter woord in de aanbieding heeft.

Mijn eigen artikel over de grensrechtermoord was aanleiding voor een (gelukkig klein) aantal vaste reageerders op deze site ook mij van racisme te betichten, ondanks het feit dat in mijn stuk het woord ‘Marokkaan’ niet voorkomt. Hetzelfde geldt voor ‘allochtoon’, ‘cultuur’ of ‘achterlijk’ of enig synoniem van deze begrippen. (De eerlijkheid gebiedt mij toe te geven dat ik het woord ‘islamisering’ wel heb gebruikt, maar wie de sarcastische toon van die zin niet vat, heeft niets op Joop.nl te zoeken.)

Rechts inhalen
Een interessant fenomeen is dat nu ook rechts – heel rechts – het racisme-argument heeft ontdekt. Joost Niemöller (die volgens De Dagelijkse Standaard “het linkse geluid” bij die site vertegenwoordigt, ROFLOL) spreekt onomwonden van de “racistische moord” op Richard Nieuwenhuizen. Waar hij deze schokkende en onthullende informatie vandaan haalt, wordt niet helemaal duidelijk. Niemöllers theorie betrekt zich meer op aan algemeen anti-Nederlands sentiment dat onder allochtonen en met name Marokkanen zou leven. 

Niemöller zou beter moeten weten dan zonder bewijs anderen van racisme te beschuldigen of al dan niet bestaande, algemene gevoelens binnen een bepaalde etnische groep als bewijs te zien voor het motief van een concreet misdrijf. Hij klaagt er zelf immers regelmatig over door “links” als racist te worden weggezet. Pot, ketel, zwart (de clichés blijven komen).

De wereld bestaat uit twee soorten mensen: racisten en zij die anderen van racisme betichten. Vreemd genoeg blijken tegenwoordig de twee groepen elkaar steeds meer te overlappen.

Volg Bart Schut ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (214)