2.971
186

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Radicaal rechts heeft nu zijn eigen Al-Qaida

Breivik's daad zal massale afschuw wekken maar tegelijkertijd sommigen inspireren

Anders Breivik heeft de verantwoordelijkheid voor de bomaanslag en de massamoord op zich genomen maar hij beschouwt zich niet als crimineel. Dat heeft zijn advocaat in een interview met de Noorse televisie meegedeeld. In zijn eigen ogen was het blijkbaar een oorlogsdaad.

Bijna met het uur wordt duidelijker dat de terreur van afgelopen vrijdag deel uitmaakt van een zorgvuldig uitgedachte strategie. Breivik was geen dolgedraaide gek met een automatisch wapen maar een ijskoude tacticus. Hij wil Europa een boodschap brengen. De moordpartijen waren propaganda van de daad.

Die boodschap is bekend: Europa is bezig ten offer te vallen aan een sluipende invasie. De zittende machthebbers werken daaraan mee. Zij doen dat, aldus Breivik bewust en volgens een vooropgezet plan. Het gigantische document van meer dan 1500 pagina’s dat nu de ronde doet op het internet, is voor een belangrijk gedeelte een poging om dit te bewijzen.

Breivik roept daarbij tal van publicisten aan uit de hoek van “de multiculturele samenleving is mislukt”, zoals de Nederlandse arabist en dinergast Hans Jansen. Het hele document is een feest van herkenning voor mensen die ook al genoten van Fitna en Maarten Bosma’s De Schijnelite van de Valsemunters.

Dat leidt bij rechtse schrijvers op het internet nu en dan al tot enige verwarring. Zo stelt de bekende rechtse reaguurder Gielah:

Men mag deze man dan een gek noemen (hij was in feite een moordenaar… een ijskoude moordenaar…. geen goed woord voor over…..), maar daarom hoeft zijn analyse van de puinhoop, die men van Europa gemaakt heeft en nog steeds maakt, uiteraard niet noodzakelijkerwijs verkéérd te zijn.. Velen van ons beweren alláng, dat we smadelijk door onze overheden verkocht zijn en dat we al heel spoedig onder de sharía (of iets vergelijkbaars) zullen zuchten.”

Gielah wijst geweld af:

Nu  gaan er ook vele, vele rechts-extremisten (of bij welke club zij ook mogen horen)  eigen rechter spelen en zich als beesten gedragen, wat ik áltijd zal afwijzen en veroordelen, hun zorg om de situatie van Europa en Nederland en hun woede daarover dienen wij te delen. Daarin hebben zij gewoon gelijk. Helaas maakt deze analyse van hén misdadigers. De aanstichters van dit alles zijn uiteraard eveneens misdadigers.

Met andere woorden: de analyse deugt, maar de daaruit voortvloeiende praktijk niet. Moord en geweld zijn nooit acceptabel.

Daar denkt Breivik anders over. Zijn documenten op het internet maken deel uit van de gewelddadige oorlog tegen de multiculturele maatschappij en haar aanhangers die hij afgelopen vrijdag is begonnen. Hij heeft zijn eerste slag niet toegebracht tegen moslims maar tegen wie hij hun collaborateurs acht. Hij heeft een bloedbad aangericht onder de kinderen van ‘de verraders van Europa’, want zo ziet hij die jonge socialisten op dat Noorse eiland. Breivik wilde uitrest rechts zijn eigen 9-11 bezorgen. Dat is hem gelukt. Zijn documenten worden nu op grote schaal gelezen en geanalyseerd. Zijn daad zal massale afschuw wekken maar tegelijkertijd sommigen inspireren: zij zullen overgaan tot de propaganda van de daad. Radicaal rechts heeft nu zijn eigen Al-Qaida. In zijn documenten houdt Breivik hen al een merknaam voor: Tempeliers.

Update 25 juli

Breinik is niet de schrijver van de Fjordman-artikelen. Fjordman kwam op maandag naar buiten met een voor zijn doen korte bijdrage waarin hij uiteenzet hoe diep geschokt hij is door de moorden. En door het feit dat Breinik werd aangezien voor de auteur van zijn artikelen.  Het is opmerkelijk om te zien hoe Fjordman er in slaagt toch nog even premier Erdogan te citeren die gezegd zou hebben dat er geen gematigde islam bestaat. Lees het stuk van Fjordman op de site Gates of Vienna
http://gatesofvienna.blogspot.com/


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (186)