1.134
7

Hoogleraar Economie

Esther-Mirjam Sent is hoogleraar Economische Theorie en Economisch Beleid aan de Radboud Universiteit Nijmegen en lid van de Eerste Kamer voor de PvdA. Hiervoor doceerde zij aan de University of Notre Dame in de Verenigde Staten en is zij visiting fellow geweest aan de London School of Economics en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar onderzoeksinteresses omvatten de geschiedenis en filosofie van de economische wetenschappen alsmede de economie van de wetenschap hetgeen onder andere is uitgemond in twee boeken: The Evolving Rationality of Rational Expectations: An Assessment of Thomas Sargent's Achievements (Cambridge University Press, 1998), waarvoor zij de Gunnar Myrdal-prijs ontving, en Science Bought and Sold: The New Economics of Science (University of Chicago Press, 2002, samen met Ph. Mirowski). Zij is tevens mede-redacteur van de Journal of Institutional Economics. Recentelijk zijn haar onderzoeksinteresses uitgebreid naar gedragseconomie, experimentele economie en economisch beleid. Esther-Mirjam Sent is in 1994 gepromoveerd aan Stanford University in de Verenigde Staten.

Rampenbijziendheid

Wanen we ons ten onrechte veilig voor een nieuwe economische crisis?

Hoe snel je ook reist met het vliegtuig en hoe ver je er ook mee kunt komen, wij gaan onze volgende vakantie veilig met de trein. De boefjes Sent mogen protesteren wat ze willen, maar zij lezen al die nare nieuwsberichten niet.

De laatste weken waren vliegtuigongelukken volop in het nieuws. Het onderzoeksrapport van de MH17 werd gepresenteerd, er werden wrakstukken gevonden van de MH370 en er is een Russisch vliegtuig neergestort boven Egypte.

Dat maakt vliegen echter niet onveiliger, aangezien er dagelijks duizenden vluchten zijn en de kans op een crash dus relatief gezien heel klein is. Toch worden mensen vaak wat angstig als ze veel van dit soort nieuwsitems voorbij zien komen.

Kansberekenen valt nog niet mee. Wanneer mensen kansen analyseren, hebben ze de neiging om kleine kansen te groot in te schatten en grote kansen juist klein. Als er dus een vlucht crasht, is de kans heel erg klein dat je er in zit, echter deze kans wordt door mensen vaak overschat.

Daarbij hebben we ook nog eens last van rampenbijziendheid. Die houdt in dat we de kans op een ramp groot achten als een eerder voorval nog vers in ons geheugen zit, maar diezelfde kans verwaarloosbaar achten als een eerdere ramp langer geleden is.

Zo kon het gebeuren dat begin deze eeuw banken hun kredietvoorwaarden versoepelden omdat ze meenden dat economische crises nog slechts een fenomeen uit het verre verleden waren. De gevolgen zijn inmiddels welbekend. Diezelfde rampenbijziendheid dreigt nu het weer bergopwaarts lijkt te gaan met de economie.

Gelukkig is het lang geleden dat treinongelukken volop in het nieuws waren. Zo kan ik mij met de boefjes Sent, rampenbijziend en al, veilig wanen op weg naar onze vakantiebestemming.

Deze column verscheen eerder op Voxweb

Deze column verscheen ook op Voxweb

Fit

Esther-Mirjam schreef onder meer: Fit, verbeter de conditie van uw organisatie


Volg Esther-Mirjam ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (7)