Laatste update 13 mei 2017, 10:18
3.154
83

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Deze ransomware-aanval moet behandeld worden als een oorlogsdaad

De hackers moeten als terroristen worden aangemerkt. Hun doel mag dan geld zijn, ze jagen de burgerij schrik aan en brengen levens in gevaar

De gigantische besmetting met ransomware die in een aantal landen om zich heen grijpt, biedt een blik in de toekomst: zo ziet agressie via het internet eruit. Ziekenhuizen worden stilgelegd openbare diensten kunnen niet meer functioneren. Stel je alleen maar voor wat er gebeurt als hackers erin zouden slagen om de energievoorziening van ons land structureel te ontregelen. Of als zij de gemalen van waterstaat stil wisten te zetten. Het Verenigd Koninkrijk krijgt dezer dagen in het bijzonder een voorproefje van de cyberoorlog. Wat dat betreft mogen wij ze dankbaar zijn.

Hacking
cc-foto: Katy Levinson

Toch moeten de hackers, die deze ransomware verspreiden, als terroristen worden aangemerkt. Hun doel mag dan geld zijn, ze jagen de burgerij toch schrik aan en ze brengen door hun aanval op ziekenhuizen levens in gevaar.

Er wordt een vijandelijke daad verricht tegen een bondgenoot, een NAVO-partner, een lid van de EU, zolang Brexit nog niet is voltooid. De Britten hebben recht op alle hulp die wij kunnen bieden. Dit is een zaak voor de geheime diensten en de cyberafdelingen van de strijdkrachten waarvan we maar mogen hopen dat zij niet nog in statu nascendi zijn. Deze aanval moet gepareerd worden en de daders behandeld als vijanden op een slagveld. Wij kunnen pas rusten als zij capituleren.

Is dit overdreven? Nee, dit is niet overdreven. We hebben hier niet te maken met gewone criminaliteit. We hebben hier te maken met criminaliteit die tevens een oorlogsdaad is. Au fond is er geen verschil met een gijzeling of met losgeslagen soldaten die een dorp plunderen.

Wie ons en onze bondgenoten op deze manier aanvalt, moet weten dat hij behandeld zal worden als lid van een vijandige militie, dat hij vervolgd zal worden tot in de verste uithoeken van de wereld, dat hij niet zal worden gespaard, dat hij geen moment rust zal kennen en dat wij met niet minder genoegen nemen dan een onvoorwaardelijke overgave.

Vastberaden strijdvaardigheid  is het enige aanvaardbare antwoord op deze bedreiging van onze manier van leven. Niemand waar dan ook mag maar een ogenblik denken dat hij wegkomt met een cyberaanval op de democratische landen van Europa.

Naschrift zaterdag 10:15
Lees hier hoe de New York Times de situatie samenvat. Volgens het Duitse persbureau
DPA zit er “een soort noodrem” in het gijzelprogramma dat nu door een slimme IT-expert is blootgelegd. Daarmee zou het kunnen worden uitgeschakeld. Dit verandert niets aan de ernst van de situatie en het gevaar dat de producenten van zulke kwaadaardige software opleveren. Het is jezelf in slaap sussen als je de spot drijft met de oude meuk die overheidsdiensten – het zijn altijd overheidsdiensten – blijkbaar draaien omdat ze voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten.

Je zou bijna over “wegkijken” beginnen.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (83)