13.275
33

Adviseur OV, Utrechter, concert- en festivalbezoeker

Rapper Steen haat gays, maar mag toch op Bevrijdingsfestival optreden

Stel je voor dat je op school uit de kast wilt komen terwijl je vrienden of klasgenoten naar Steen luisteren

Op 4 mei herdenken we de doden die gevallen zijn in de Tweede Wereldoorlog. Naast de vele slachtoffers van oorlogsgeweld vielen er in WO2 ongekend veel doden door haat en intolerantie. 6 miljoen joden, plus nog talloze anderen, werden vermoord in concentratiekampen. Homo’s werden vervolgd en vermoord om hun geaardheid.

Op 5 mei vieren we dat we in een vrij land leven, waarin iedereen de vrijheid en de veiligheid heeft om te zijn wie hij is. Dat doen we onder andere op het Bevrijdingsfestival Utrecht.
Het verbaasde me daarom nogal dat rapper Steen op Bevrijdingsfestival Utrecht optreedt – nota bene op het Vrijheidspodium. Want rapper Steen is iemand die sommige anderen die vrijheid en veiligheid niet lijkt te gunnen.
steen
Die tweet staat niet op zichzelf. Homo’s en ‘gay rappers’ zijn een terugkerend thema bij Steen. Hoewel deze tweet (uit 2011) de meest verregaande is, scheldt Steen alles wat zich ‘gay’ zou gedragen regelmatig uit in zijn tweets. In een tv-programma van BNN waar hij te gast was begon hij de studio kort en klein te schoppen omdat ze het in zijn bijzijn over homo’s in de rapscene durfden te hebben. Uiteindelijk moest hij door de politie worden verwijderd. En in een interview met Noisey beklaagt hij zich dat de rapscene ‘verflikkert’ is, en dat er ‘iemand moet opstaan die daar een einde aan maakt’.

Vindt de organisatie van het Bevrijdingsfestival Utrecht dit echt een passende artiest voor een dag waarop we vrijheid vieren? Een paar uur nadat op hetzelfde podium de Tolerantieprijs is uitgereikt?

Ik heb hier een paar boze tweets aan gewijd, die behoorlijk vaak werden geretweet. Helaas heeft het Bevrijdingsfestival er niet op gereageerd. Het optreden van Steen ging gewoon door.
Verschillende twitteraars wezen me erop dat Steen het niet over ‘echte’ homo’s zou hebben, maar over mensen in de rapscene die zich ‘gay’ gedragen. Alsof het dan wel oké is om die mensen naar concentratiekampen te wensen.

Bovendien: de manier waarop Steen het woord ‘gay’ als iets enorm negatiefs gebruikt draagt bepaald niet bij aan een sfeer van tolerantie en veiligheid voor homo’s. Integendeel, het draagt bij aan een sfeer waar we niet opkijken van het zoveelste incident met geweld tegen homo’s. Aan een sfeer waarin het voor sommige jongeren nog steeds moeilijk is om uit de kast te komen. Stel je voor dat je op school uit de kast wilt komen terwijl je vrienden of klasgenoten naar Steen luisteren. Daar wordt het niet bepaald makkelijker van.

Retorische, maar wel relevante vraag: zou Steen ook geprogrammeerd zijn als hij zich zo zou uitlaten over joden? Of over moslims?

Ik heb veel waardering voor de mensen die elk jaar bevrijdingsfestivals organiseren. Ik vind het belangrijk te vieren dat we in een vrij land leven, en er bij stil te staan dat die vrijheid niet vanzelfsprekend is. Maar als je op zo’n dag waarop vrijheid, veiligheid en tolerantie centraal staan een rapper als Steen laat optreden op je Bevrijdingfestival vraag ik me af of de organisatie van het Bevrijdingsfestival Utrecht zelf de betekenis van 5 mei wel begrijpt.

Geef een reactie

Laatste reacties (33)