9.142
72

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Rechtse bloggers maken Je suis Charlie verdacht

Hoe woede geframed wordt als  angst

De verontwaardiging over de aanslag op Charlie Hebdo is massaal. Woensdagavond al waren er overal in Frankrijk spontane massabetogingen, die op kleine schaal in andere landen navolging vonden. Voor donderdagavond staan nieuwe demonstraties gepland. Zelfs in middelgrote gemeentes, zoals mijn eigen Schiedam, vinden die plaats (18.00 uur, Land van Belofte, bereikbaar met tram 21 en 24). De eensgezindheid en vastberadenheid zijn indrukwekkend. Die overstijgen alle opvattingen en politieke partijen. Wie vroeger Charlie Hebdo nog met geen tang aanraakte, komt nu demonstreren. Er is een uitzondering op die regel.

Mokkende commentatoren
Aan de uiterste rechterzijde van het politieke spectrum mokken de commentatoren. Jarenlang hebben zij vastgesteld dat “dhimmi’s” met hun toegeeflijkheid jegens de islam de positie van het Westen ondermijnden. Dag aan dag schreven zij dat links en de PvdA met hun theedrinkerij de machtsovername door de islam actief voorbereidden. Iedere ochtend keken zij angstig uit het raam van hun slaapkamer om te zien of Eurabië nog geen feit geworden was.

En nu is Europa verenigd, totaal verenigd in zijn afkeer van de misdadige aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Nu staat men massaal op. Nu geeft men elkaar massaal de hand ter verdediging van de vrijheid van meningsuiting. Dat kan natuurlijk niet. Daar moet iets achter zitten.

Pat Condell
De stand-up comedian Pat Condell, die lang geleden al zijn humor in de wilgen hing om met bittere gesproken columns de islam en zijn vergoeilijkers (zowat iedereen behalve hij in zijn ogen) aan te pakken, twitterde een foto van de massademonstratie op het Place de la République. Die mensen zijn báng, constateerde hij. Hierdoor geïnspireerd plaatste van Rossem op GeenStijl een uitvoerig stuk. De demonstranten kruipen na het kaarsjesbranden weer angstig in hun huizen, beweert hij. Burgemeesters die manifestaties organiseren, doen dat in feite om te pappen en nat te houden.

Het framen van woede als angst

De Dagelijkse Standaard neemt het de Nederlandse dagbladen kwalijk dat zij de gewraakte afbeeldingen uit Charlie Hebdo niet op de voorpagina plaatsten maar ergens binnenin. Daaruit zou de lafheid van de redactie moeten blijken.Zo wordt de grote vastberadenheid van de Europese volkeren van meet af aan verdacht gemaakt. Zo wordt onze woede geframed als “angst”. De gedachte dat ons massale vreedzame optreden een teken is van vrees, moet wel inspirerend zijn voor jihadistische eenlingen die ook eens een daad willen stellen. De enige reactie van de ongelovigen is immers het massaal vertoon van angst. Dat schrijven ze zelf op het internet.

Beluister dit opiniestuk hier 


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (72)