4.256
293

GroenLinks gemeenteraadslid Amsterdam

Evelien is geboren op 28 oktober 1984 in Bussum. Ze woont sinds 2003 in Amsterdam. In 2008 woonde ze een half jaar in Nairobi (Kenia) om te werken voor de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, daarna ging ze een jaar studeren in New York (2008/2009) waar ze ook werkte voor een organisatie in Harlem die Afrikaanse vluchtelingen bijstaat met sociale, medische en juridische kwesties. In deze periode van 540 dagen in het buitenland hield ze een blog bij. Vanaf juni 2009 is ze weer terug in Nederland. Op 1 januari 2010 begon ze als promovendus aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze onderzoek doet op het gebied van internationaal vluchtelingenrecht en internationaal strafrecht. Daarnaast is ze sinds haar terugkeer uit New York ook lid van de gemeenteraad van Amsterdam voor Groenlinks. Op 3 maart 2010 werd ze opnieuw gekozen in de gemeenteraad. Ze publiceert op persoonlijke titel.

Rechtse tenen

Vrijheid van meningsuiting geldt niet alleen voor geblondeerde mannen van middelbare leeftijd

Och wat zijn ze gepikeerd. Schandalig! Outrageous! Het kan niet zo zijn dat! Walgelijk!
De PvdA in Amsterdam verwees woensdag naar het (waarschijnlijke) nieuwe kabinet met ‘Bruin I’; een term die al veel langer in omloop is en die ik begin augustus ook al bezigde. Toen had ik een boze CDA’er aan mijn broek, en ook Robert Flos, fractievoorzitter van de Amsterdamse VVD, stuurde op hoge poten een mail.

Dat ik het echt niet kon maken om dit nieuwe kabinet aan te duiden met een term die zo overduidelijk naar de bruinhemden uit de Tweede Wereldoorlog verwees. Verschrikkelijk vond hij het, en kwetsend, en totaal onnodig.

Geduldig legde ik hem uit dat bruin wat mij betreft helemaal niet verwijst naar de Tweede Wereldoorlog, maar naar de vieze geur die van dit eerste PVV-kabinet afkomt. Toen was, dacht ik, de kous voor Flos af; en ook de CDA’er kwam op zijn schreden terug.

Maar nu heeft de PvdA het b-woord in de mond genomen, en wederom is er grote verontwaardiging. Het is natuurlijk het goed recht van al deze zeer rechtlijnige types om zo gepikeerd te zijn, maar het is tegelijk ook opvallend dat dergelijke uitspraken (walgelijk! schandalig!) achterwege blijven als hun toekomstige coalitiegenoot zijn mond opentrekt en bijna 1 miljoen moslims in Nederland wegzet als een stelletje barbaren die een achterlijke cultuur aanhangen.

Vonden Flos en Limmen het ook infaam toen Wilders de Koran met Mein Kampf vergeleek? Toen hij stelde dat de islam een fascistische en totalitaire stroming was? Ik kan het me niet herinneren.

Het is waar wat Daniël van der Ree, ook lid van de VVD in Amsterdam, stelde: “Iedereen die de Tweede Wereldoorlog in een discussie betrekt, verliest deze bij voorbaat”. Diezelfde VVD bereid een samenwerking met zo’n verliezer in een nieuwe kabinet voor. Dat stinkt, wat mij betreft, en dat mag gezegd worden. Vrijheid van meningsuiting geldt niet alleen voor geblondeerde mannen van middelbare leeftijd.

Geef een reactie

Laatste reacties (293)