4.003
73

publicist

Jaap Hamburger is voorzitter van Een Ander Joods Geluid. Een Ander Joods Geluid is een actiegroep, die zich - juist uit verbondenheid met het lot en het voortbestaan van Israël - het politieke debat en de kritische meningsvorming over Israël en de bezette gebieden ten doel stelt. Dit zonder te tornen aan het bestaansrecht van de staat Israël.

Red de geknakte Palestijnen van Gaza. En: red de geknakte ziel van Israël

Kijk goed! Voor u staat zo'n Nederlandse jood. Luister goed! Ik voel mij niet bedreigd, ik voel mij gesteund! 

Deze toespraak van Een Ander Joods Geluid zou bij aanvang van de demonstratie tegen oorlogsgeweld rond Gaza op 2 juli in Rotterdam gehouden worden, maar kon niet meer bijtijds uitgesproken worden. Een Ander Joods Geluid was de allerlaatste in een lange rij van spreker, het programma was inmiddels stevig uitgelopen, en de demonstranten wilden, en moesten mede vanwege de eisen in de demonstratievergunning, vertrekken voor hun tocht door Rotterdam.

Beste mensen,
Een Twitterbericht uit Gaza, van Mohammed Suleiman, zaterdag 12 juli 3 minuten voor half één ’s middags:

Yasser ontvangt een telefoontje van het Israëlische leger (Israel Defence Forces): ‘ontruim je woning, binnen 10 minuten’. Yasser echter is niet thuis. Zijn gezin wel. Yasser belt, hysterisch, naar huis. De telefoon wordt niet meer opgenomen.

Beste mensen,
Mijn naam is Jaap Hamburger en ik vertegenwoordig hier mijn organisatie: Een Ander Joods Geluid.
Ik betreur het, dat ik dat moet zeggen: Een Ander Joods Geluid. Want ik vind, zonder dat ik het iemand op wil leggen, dat protesteren tegen de slachting in Gaza bij uitstek een joods geluid behoort te zijn, dat juist joden voorop behoren te lopen om te demonstreren als er onrecht wordt voltrokken aan een volk, onrecht aan het Palestijnse volk!

‘Nederlandse joden voelen zich bedreigd’, kopte de Telegraaf gisteren.
Kijk goed! Voor u staat zo’n Nederlandse jood. Luister goed! Ik voel mij niet bedreigd, ik voel mij gesteund! Gesteund door u, in mijn ontzetting en in mijn woede over het bloedbad dat deze dagen in Gaza wordt aangericht. Wie er bedreigd worden, met levensgevaar en met de dood, zijn nu eerst en vooral de Palestijnen, en niet voor de eerste keer! Meer dan 1000 doden, en het einde is niet in zicht.

Hoe komt het toch, dat Israëlische regeringen en ook de joodse instanties in Nederland niet kunnen begrijpen wat voor iedereen duidelijk kan zijn: dat Israël en Palestina een gedeeld en gezamenlijk belang hebben bij een onafhankelijke, aaneengesloten en levensvatbare Palestijnse staat? Israël hoeft dan niet langer bezetter en onderdrukker te zijn, zoals nu, Palestijnen hoeven zich niet langer te keren tegen hun bezetter. Twee volkeren, twee staten, hoe moeilijk kan het zijn?
Daarom, ik zeg het met nadruk, is dit in mijn ogen geen ‘Pro-Palestijnse demonstratie’, en geen ‘Anti-Israëlische demonstratie’ want de verschrikkingen die Gaza nu dag in dag uit treffen, druisen in tegen het belang dat ook Israël heeft bij een stabiele situatie. Daarvoor zijn beëindiging van de bezetting en de stichting en volmondige erkenning, ook door Nederland, van een Palestijnse staat misschien niet voldoende, maar wel een absoluut noodzakelijke voorwaarde.

Dat was al zo in 2008 toen Gaza werd aangevallen, in 2012, toen Gaza werd aangevallen en het is onverminderd zo, nu in 2014 Gaza weer wordt bestookt, en hoe! Wat is dat toch, dat onvermogen om kritisch te kijken naar wat de staat Israël doet? Wat is dat toch, militaire agressie te presenteren als zelfverdediging? En waarom zouden Palestijnen dan geen recht op zelfverdediging hebben?

Als ik lees wat de ‘aanhangers-door-dik-en-dun’ van Israël schrijven, zou ik moeten geloven dat Hamas de artillerie en de tanks afvuurt op Gaza, en de helikopters en de vliegtuigen bestuurt die hun bommen en raketten gooien. Want Israël is immers NERGENS verantwoordelijk voor? Dat probeert toch juist uit alle macht de bevolking van de Gazastrook te beschermen!

Toen ik daar zelf was, in Gaza, een maand na ‘Cast Lead’, in 2009, werd ik al evenmin bedreigd, integendeel! Mijn gastheren en gastvrouwen waren zorgzaam en bezorgd voor mijn wel en wee. Gaza is een plek van intense spanning, maar ook van grote veerkracht en betrokkenheid. Wie eenmaal gedronken heeft uit de zee van Gaza, zal altijd dorstig blijven…

Beste mensen, deze demonstratie kan en zal alleen maar slagen, als zij waardig blijft van begin tot eind. Laat ik u daarom een hart onder de riem steken: ook door joodse organisaties wordt wereldwijd geprotesteerd; er zijn teveel voorbeelden om nu hier te noemen.

En ook in Israël zelf wordt geprotesteerd. Honderden inwoners, waaronder vele professoren, hebben zich in een wanhopige en woedende brandbrief gewend tot de Europese instellingen in Brussel met een noodkreet: stop ons land! Ruim zesduizend Israëli’s protesteerden gisterenavond in Tel Aviv.

Ook in Nederland protesteren zij tegen wat Israël nu voor de derde keer in zes jaar aanricht in Gaza, bijvoorbeeld de Israëli’s van ‘gate48′, platform voor kritische Israëli’s in Nederland. Bravo!

‘Verrader’ is nog wel het minste dat zij – en wij – te horen krijgen. Maar wie aan de kant staat van internationaal recht en medemenselijkheid kan NOOIT, NOOIT een verrader zijn. Deze Israëli’s zijn mijn, zij zijn uw bondgenoten, en zij zijn de bondgenoten van de Palestijnen, in hun grote nood.

Er is een bezetter en er is een bezet volk. Er is een tot de tanden gewapend, goed getraind leger dat al zijn verschrikkelijke en verderfelijke kunnen uit de lucht, vanuit zee en over land loslaat op dodelijk angstige burgers, die geraakt worden door ‘precisiebombardementen’, die bombardementen die zo fantastisch precies zijn, dat er tot nu meer dan 1000 Palestijnen zijn gedood, en meer dan 6000 zijn gewond.

Ja, maar ‘Palestijnen worden gewaarschuwd’. Wat nu? Als ik u bel dat u weg moet wezen, omdat ik u anders kom vermoorden, en u bent er toch nog als ik er aan kom, dan ga ik niet vrijuit! ‘Eigen schuld, dikke bult’, dat principe kent het internationaal recht niet. Ik blijf verantwoordelijk, het maakt van mij niet minder een moordenaar. Integendee! Ik doe het dan met voorbedachte rade! Wat een absurditeit!

Met de raketten die uit Gaza worden afgevuurd, kunnen moeilijk ‘precisie-bombardementen’ worden uitgevoerd, maar die zijn net zo goed verderfelijk, en bedoeld om mensen angst aan te jagen en hun leven te ontregelen.

Zijn de dood en de verwoesting in Gaza niet om aan te zien, de leugens van de Israëlische leiders zijn niet om aan te horen.

Mark Regev de woordvoerder van Netanyahu zei op Al-Jazeera, terwijl wij de met gruis bedekte vrouwen naast hun kinderen dood zagen liggen in de straten van Shuja’iyye, als was het Pompeï na de uitbarsting van de Vesuvius:

“Vreselijk, dat was nou precies waar wij zo bang voor zijn geweest, daarom hebben Wij pamfletten uitgegooid, zodat de mensen bijtijds weg konden gaan….”.
Huichelarij 2.0. Shuja’iyye is getroffen door een precisiebombardement, een hele woonwijk is immers, heel precies, in puin geschoten.

En in een vraaggesprek met Wolf Blitzer op CNN overtreft Netanayahu de overtreffende trap van schaamteloosheid:

Hamas stapelt zoveel mogelijk van zijn doden op om, zoals iemand zei, ja, ’t is vreselijk hoor, maar ze gebruiken dode Palestijnen zo, dat die op de TV zo goed mogelijk uitkomen, allemaal ter wille van hun zaak.

Hamas gebruikt mensen eerst als ‘menselijk schild’, en daarna als propaganda-materiaal, zegt Netanyahu. “Hamas stapelt zoveel mogelijk van zijn doden op”. Nee! De enige die hier stapelt, is de premier van Israël zelf: leugen op leugen.
Een tweede tweet uit Gaza, van Mohammed Suleiman, zaterdag 12 juli 18 minuten over negen in de ochtend:

Anas is arts. Tijdens de militaire actie ‘Gegoten Lood’ in 2009 werd zijn huis geraakt door een raket. Zijn ouders kwamen om. Gisteren is zijn huis geraakt door een raket. Anas werd dodelijk getroffen.

Beste mensen, redt Gaza! Redt de huizen van Gaza. Redt de straten van Gaza. Red de wijken van Gaza. Redt de moskeeën van Gaza. 50 zijn er geraakt. Redt de hospitalen, redt de klinieken, de medische centra van Gaza, 18 zijn er getroffen. Redt de scholen van Gaza. Redt de gebouwen en faciliteiten van de VN in Gaza. 92 zijn er beschadigd. Redt de kinderen van Gaza, de moeders van Gaza. Redt ze! Redt ze! Redt ze allemaal!
Red de geknakte Palestijnen van Gaza. En: red de geknakte ziel van Israël.
Salaam. Shalom. Shukran. Toda raba. Vrede. Dank u wel!

Geef een reactie

Laatste reacties (73)