Laatste update 18:32
3.931
46

Privacy-expert, spreker, startpage.com

Ancilla van de Leest is presentatrice, privacy-expert en voormalig fotomodel. Ze poseerde onder meer voor de Nederlandse en Amerikaanse edities van Playboy. Verder nam ze deel aan campagnes voor bijvoorbeeld Axe, Opel, Radboud universiteit, Firstlook gaming beurs. Ze participeerde in De Betweters, werkte voor Giel Beelen's "Nachtegiel", presenteerde 'Feesten met Ancilla' op Flabber, en ging op pad voor Powned.

Ze was columniste bij FHM en werkte als model met Erwin Olaf, Carli Hermes, JFK, en l'Officiel. Ancilla werd in 2008 verkozen tot Meest Sexy Vegetarier. Voor Wakker Dier nam ze een aantal spraakmakende spots tegen dierenleed op. Ancilla was ook actief voor de Piratenpartij waar ze in 2017 lijsttrekker voor was. Daarna heeft ze de partij verlaten.

Ancilla is privacy-expert en werkt startpage.com

Red het medisch beroepsgeheim

Deze wet gaat tegen de Grondwet in en is een aanslag op onze persoonlijke levenssfeer

Beste Eerste Kamerlid,

Om elf miljoen euro aan fraude te bestrijden rondom zorgverzekeringen, wil onze regering de wet aanpassen om medische gegevens van 16,8 miljoen personen vrij te geven en hiermee het medisch beroepsgeheim effectief laten verdwijnen.

cc-foto: baijg
cc-foto: baijg

Naast uw wetgevende functie heeft u ook een controlerende functie. In tegenstelling tot veel landen hebben wij hiervoor geen constitutioneel hof. Wel hebben wij bewust uw Huis aangehouden in de grondwetswijziging van 1848. “Niet in het stichten van het goede, maar in het voorkomen van het kwade”… Door deze controlerende functie toe te wijzen aan de Eerste Kamer, is hiermee de Eerste Kamer de laatste verdedigingslinie geworden tegen wetgeving die voor de samenleving ontoelaatbaar is. Hier heb je zo een wet: met Kamerstuk 33 980 is er een wet die niet door de beugel kan.

Deze wet gaat tegen de Grondwet in en is een aanslag op onze persoonlijke levenssfeer. Daarnaast is niet duidelijk hoeveel fraude deze maatregel zal voorkomen. U bent de laatste kans om deze wet tegen te houden voordat onze gegevens op straat liggen. Het medisch beroepsgeheim is een belangrijk recht. Om ervoor te zorgen dat iemand met psychische klachten hulp zoekt, om ervoor te zorgen dat iemand met een soa naar een dokter toe gaat. Omdat je weet, dat alles wat je tegen je behandelaar zegt, tussen jou en je behandelaar is en moet blijven.

Dit beroepsgeheim mag niet worden aangetast. Niet door een verzoek vooraf waar je min of meer gedwongen wordt om aan mee te werken, of door een melding achteraf. Het is belangrijk dat je te allen tijde je huisarts of psycholoog kan vertrouwen. Zonder dat je bang hoeft te zijn dat er buiten je behandelaar anderen bij je gegevens mogen, en je daarom broodnodige hulp niet meer durft of wilt opzoeken. Dit wetsvoorstel is dan ook een regelrechte aanslag op de volksgezondheid.

Tijdens het aantreden als Eerste Kamerlid heeft u een eed moeten afleggen. Daarnaast moet u zonder last stemmen. Daarom doen wij een appèl op uw eer en geweten, en vragen u deze wet te verwerpen. Want is ons medisch dossier echt 65 cent per persoon waard? Of juist onbetaalbaar?

Alvast bedankt,
Ancilla van de Leest

lijsttrekker Piratenpartij Nederland

Geef een reactie

Laatste reacties (46)