Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Red het oerwoud en koop een kaasje

  •  
17-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Misschien wel effectiever dan een boycot, een groep van mensen die duidelijk maken waar ze hun geld wél aan uit willen geven
Met het merk Kleine Hoefprint zetten Milieudefensie en Jongeren Milieu Actief een merk kaas in de markt gemaakt van melk waarbij de melkkoeien geen Zuid-Amerikaanse soja gevoerd krijgen. Voor de sojateelt verdwijnt oerwoud, omdat er steeds meer ruimte nodig is voor sojaplantages. Lokale boeren en veehouders worden hiervoor van hun land verdreven en kappen bos voor nieuwe landbouwgrond. Twee miljoen ton soja wordt jaarlijks gegeten door het Nederlandse vee. Kan de consument daar iets tegen doen?
Helemaal stoppen met eten van vlees en zuivel is voor veel mensen toch een brug te ver. Maar de productie van bijvoorbeeld kaas kan wel een stuk duurzamer. Dat willen we we bereiken door met genoeg consumenten aan te kloppen bij zuivelfabrikanten. Met de bestelling vragen we een kaas waarbij de melkkoeien gevoerd zijn met veevoer dat dichter bij huis is geteeld en waar dus geen Zuid-Amerikaans oerwoud voor is gesneuveld. Dat scheelt ook nog eens de milieulast van het vervoeren van al die soja. 
De Kleine Hoefprint-kaas past in de wereldwijde trend van de zogenaamde carrotmob, een beweging die  begon in 2008 in San Francisco. Een groep mensen onder leiding van Brent Schulkin, de initiatiefnemer, gingen naar 23 drankwinkels met de belofte hun geld uit te geven aan de slijterij die het meeste doet aan verduurzamen van de winkel door energiebesparing. Uit deze actie groeide een internationale beweging van mensen die collectief inkopen om samen sterk te staan en eisen te kunnen stellen aan bedrijven. Momenteel loopt er een actie om een grote koffiefabrikant, Thanksgiving coffee, ertoe te bewegen de transport van koffiebonen op windenergie, met zeilschepen, te doen.
Dit concept heet carrotmob omdat bedrijven een mooie wortel wordt voorgehouden als beloning voor verandering. Misschien wel effectiever dan een boycot, een groep van mensen die duidelijk maken waar ze hun geld wél aan uit willen geven.
Allemaal erg vernieuwend. Alhoewel, in 2002 deed Milieudefensie een bestelling van 53.000 potjes biologische appelmoes bij Hak. Waar het groenteconservenbedrijf eerst niks zag in biologisch aanbod, gingen ze na de bestelling overstag. Inmiddels is een biologisch potje appelmoes in elke supermarkt verkrijgbaar.
De kracht van de consument was er toen en is er nog steeds. Maar dan moeten we wel van ons laten horen. Als genoeg consumenten laten zien dat ze kaas willen waar geen oerwoud voor gekapt is, waarvoor geen heftig gif is ingezet die de natuur en gezondheid van de lokale bevolking in landen als Brazilië en Argentinië bedreigt, en waarvoor geen grondstoffen de halve wereld over worden verscheept, gaat dat lukken. Dus red de wereld, koop een kaasje.
Kijk voor meer informatie op www.kleinehoefprint.nl

Meer over:

opinie, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.