Laatste update 16:51
5.513
208

PvdA-Fractievoorzitter EP

Red het referendum: kies voor democratie in Oekraïne én in Nederland!

Het feest van de democratie wordt verstoord door het gelal van nationalistische conservatieven, geschreeuw van eurohaters en geblèr van demagogen

Kort nadat David Cameron in 2013 zijn Brexit-referendum aankondigde gebeurde er iets opvallends: de steun onder Britten voor EU-lidmaatschap steeg. Kennelijk beseften de Britten plots: dit gaat niet over de kromming van komkommers of slipzooltjes voor kappers, maar over een grote vraag met een grote verantwoordelijkheid. In Nederland staat er met het raadgevende referendum over Oekraïne ook het nodige op het spel: de keuze voor democratie en stabiliteit aan onze buitengrenzen. Helaas zijn er ook in Nederland demagogen en populisten die doen of het referendum heel ergens anders over gaat. Alle democraten onder de kiezers zullen nodig zijn om hen de mond te snoeren. Met argumenten, maar vooral: met een ja-stem op 6 april.

Democratie
Het eerste raadgevende referendum geeft de kiezers meteen een grote verantwoordelijkheid mee. Ruslandkenner en NRC-journalist Hubert Smeets spreekt van een ongekende hefboom voor alle Nederlanders. Er zijn dan ook grote vragen te stellen. Wat betekent het verdrag voor de handel tussen Oekraïne en Europa waaronder Nederland? Versterkt het verdrag de democratie in Oekraïne en dus van de positie van de bevolking, waarvan een deel op Maidanplein heeft gestaan, tegenover de oligarchen? En hoe kijkt het autoritaire Rusland van Poetin naar de democratisering van haar buurland? Grote vragen, die bij de Nederlandse kiezers zijn komen te liggen door een bijzonder samenspel van Europeesgezinde en eurosceptische partijen.

Antwoorden zijn er. Ja, de economie van Oekraïne staat er beroerd voor, maar heeft met een bevolking van 45 miljoen potentie, zodat onze export van 800 miljoen kan groeien. Ja, het samenwerkingsverdrag geeft Europa de kans om het zelfbeschikkingsrecht van de Oekraïense bevolking te versterken en de corruptie aan te pakken. Ja, een democratisch voorbeeld aan de grens zal Poetin als een graat in de keel zitten omdat hijzelf alle macht naar zich heeft getrokken en een einde heeft gemaakt aan vrije media en onafhankelijke rechters. Hij heeft belang bij een verdeeld Oekraïne, terwijl Europa juist bronnen van instabiliteit wil droogleggen.

Geblèr
Maar het feest van de democratie wordt verstoord. Door het gelal van nationalistische conservatieven, geschreeuw van eurohaters, geblèr van demagogen. Ze laten alles de revue passeren behalve antwoorden waaraan de kiezer wat heeft. Zo zagen we de afgelopen weken opruiende moties over het aantal stemhokjes, een oproep voor heuse verkiezingswaarnemers en een rechtszaak tegen de Nederlandse staat. Daarnaast zijn er tal van machinaties en verdraaiingen. Nee, het samenwerkingsverdrag rept met geen woord over lidmaatschap. Nee, het samenwerkingsverdrag kost geen extra geld. Nee, het samenwerkingsverdrag is nog geen begin van militaire samenwerking. En afgelopen week was GeenStijl vanouds ongefundeerd door met veel poeha te schrijven dat het Europees Parlement zich ‘uiterst bezorgd’ over het referendum uitsprak, terwijl het parlement niet meer dan ‘neemt nota van’ noteerde.

Het lijkt erop dat de kiezers blijkbaar niets over het samenwerkingsverdrag zelf mogen weten. Gelal, geschreeuw, geblèr, machinaties, verdraaiingen. Dat is wat de kiezer kan krijgen. Voor sommigen is dat voldoende; zij worden graag in hun vooroordelen bevestigd. Maar voor de democraten onder hen is het niet voldoende; zij stellen vragen en verdienen antwoorden. Het lijkt erop dat de initiatiefnemers van GeenPeil het referendum zelf niet serieus nemen. Het is voor hen niet meer dan een symbolische pepperspray tegen de wereld buiten Nederland.

Red het referendum! Kom in verzet tegen hen die het maar niet serieus willen nemen, zoals er in ook in het VK nog steeds politici zijn die doen of Brexit over olijfkannetjes en slipzooltjes gaat. Democraten moeten door dit soort volksbedrog heen prikken. Anders zal een volgend referendum ook niet serieus genomen worden. Maak daarom een einde aan het gebral van nationalisten, het zuur van eurohaters, de neppolitiek van populisten. Kies voor democratie in Oekraïne én in Nederland. Sta op voor democratie: ga 6 april naar het stemhok om vóór het samenwerkingsverdrag te stemmen.


Laatste publicatie van PaulTang

  • Dijk van Europa

    Kunnen we de Europese Unie nieuw elan geven?

    2018


Geef een reactie

Laatste reacties (208)