810
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Red je relatie, haal wat te snoepen in huis

Om gezondheidsredenen wil ik niemand tot snoepen aanzetten, maar een laag glucosegehalte van het bloed maakt mensen chagrijnig en dat leidt tot geruzie

Stel dat je de ware bent tegengekomen en dat je voor altijd en altijd bij hem of haar wilt blijven, stokoud met die ene wilt worden – wel 130 jaar –, hoe zorg je dan dat je dat uithoudt?

Zo simpel is dat niet. Ook al houd je zielsveel van die ander, het betekent nog niet dat het leven samen een groot feest zal gaan worden. Wat heet? Voor vrouwen zijn relatie en gezin de belangrijkste factoren van stress en om jezelf te redden lijkt het soms het allerbeste om er een punt achter te zetten. Bij mannen zijn werk en de relatie, in zoverre die het werk hindert, de belangrijkste factoren van stress.

Deze week zag ik twee onderzoeken(.pdf) die iets voorspellen over wat er in stormachtig weer met je relatie kan gebeuren. Het eerste betrof testosteron, het mannelijk hormoon. Dat kan behoorlijk wat problemen geven.

Testosteron maakt mannetjes van mannen: vechtersbaasjes, wedijveraars, rondneukers, maar ook solidaire strijders en beschermers. Het is een noodzakelijk maar onhandig hormoon. Het maakt mannen echter wel aantrekkelijker voor vrouwen. Wonderlijk genoeg vallen ze sinds de tijd van de holbewoners op het mannelijk prototype met veel hormoon: brede kaken, stevige schouders, lang van postuur en lage stem. Mannetjes met die eigenschappen zullen altijd wel goede bescherming en uitstekend zaad voor gezonde kinderen geleverd hebben. Jammer genoeg wilden alle vrouwtjes wel zo’n testosteronman en de verleiding was groot voor die mannen. Die waren dus niet altijd even trouw. Als de kinderen wat groter werden hadden vrouwen veel meer aan een verzorgende man, met wat minder testosteron. Het onderzoek laat zien dat die testosteronman het niet zo goed doet in langdurige relaties en dat die nog al eens op de klippen lopen.

Nu is het zo dat vrouwen ook wat testosteron in het bloed hebben. Natuurlijk niet zoveel als mannen, want anders konden ze allemaal hun geld als vrouw met de baard op de kermis verdienen. Uit het onderzoek blijkt dat testosteron voor zowel mannen als vrouwen een negatieve invloed heeft op een duurzame relatie. Wat moet je eraan doen? Jezelf en je partner voor je aan een relatie begint laten testen? Lijkt me niet gezellig. Je merkt het wel, zou ik zeggen. Er zijn gelukkig heel wat meer factoren die bepalend zijn voor de duur van je huwelijk.

Zo is bijvoorbeeld de rol van suiker belangrijk. Onderzoek daarover werd afgelopen week gepubliceerd. Mensen zijn vaak het meest agressief tegen de mensen in hun directe omgeving. Ik vertel daarmee niets nieuws neem ik aan. Met een beetje zelfinzicht had je dat ook al wel ontdekt. Je partner is al snel je favoriete boksbal om je frustraties op af te reageren. Dat gaat voor een heel eind goed, maar bij toename van de stress en voor het geval je partner jou ook weer gebruikt om te ontladen, wordt het steeds moeilijker om bij elkaar te blijven.

Wat te doen? Dat nieuwe onderzoek in het tijdschrift PNAS laat zien dat je altijd voldoende te snoepen in huis moet hebben. Ik schrijf het met het schaamrood op de wangen neer, want in principe wil ik om gezondheidsredenen niemand tot snoepen aanzetten. Maar een laag glucosegehalte van het bloed maakt mensen chagrijnig en dat leidt tot geruzie, gezeur en gedoe in relaties. De onderzoekers ontdekten dat als er maar genoeg te snoepen in huis is, de relatie minder gehavend wordt door voortdurend gekibbel.

Hoewel ik al 43 jaar getrouwd ben, heb ik verder geen tips. Beschouw je relatie maar als een avontuurlijke reis. Bootje, ja. En als je nog maar enigszins de kriebels hebt bij het zien van je partner is het de moeite waard om niet overboord te springen. Zorg voor suiker aan boord en probeer te leven met dat testosteron.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie