459
3

Webredacteur

Ik was van 2007 tot 2010 gemeenteraadslid voor de PvdA in Oude IJsselstreek. Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 ben ik schaduwfractielid. Ik werk als webredacteur bij Reed Business.

Redder van het regionale dagblad

Wat maakt dat de regionale dagbladen zich steeds vaker schuldig lijken te maken aan 'riooljournalistiek'?

In vervlogen tijden lazen veel meer mensen een regionaal dan landelijk dagblad. De regionale pers, toonbeeld van degelijkheid, als tegenhanger van de goddeloze sensatie van De Telegraaf en Algemeen Dagblad. Nu, een tijd waarin de papieren krant al verjaard is als ie van de drukpers rolt, lijkt een dergelijke scheidslijn amper nog waar te nemen.

Oplagecijfers en indrukken in de markt -lees: bij de buren in de straat- leren dat de regionale pers het inmiddels verliest van de huis-aan-huiskranten. Die bladen die het juk van ‘lokaal suffertje’ steeds meer van zich af lijken te schudden. 
Waarom vindt dagblad De Gelderlander het noemenswaardig om te vermelden dat de dode vrouw in Fijnaart familie is van Frans Bauer? Wat voegt dat toe aan het op zich zelf staande maar tragische nieuwsfeit?
Waarom beweert dagblad De Stentor naar aanleiding van de AOW-plannen van GroenLinks dat huisvrouwen geen recht zouden hebben op AOW omdat ze uit vrije wil niet gewerkt hebben, terwijl de plannen toch echt genuanceerder zijn dan dat. 
Waarom merk je steeds vaker dat de gouden regel van de journalistiek -hoor en wederhoor- niet wordt toegepast?
Wat maakt dat de regionale dagbladen zich steeds vaker schuldig lijken te maken aan ‘riooljournalistiek’? Voelen ze de strop van de commercie steeds strakker om hun nek, terwijl ze van steeds meer getalenteerde collega’s afscheid moeten nemen, de redacties in hoog tempo vergrijzen en de werkdruk almaar toeneemt? Of moeten ze presteren onder druk van de commercieel manager die ze met targets om de oren slaat; abonneecijfers, advertentie-cijfers, yield, profit en nog meer van dat corporate jargon?
Of slaat de verruwing van de maatschappij ook door in de pers? Gaat de waakhond van de samenleving steeds valser blaffen? Dat kan ik me amper voorstellen.
Maar het gaat me zo aan het hart om de kwaliteit van het regionaal dagblad achteruit te zien hollen. Er is geen enkele redactie waar ik liever zou werken dan op de streekredactie van mijn dagblad! Tegelijkertijd realiseer ik me dat dit niet meer de krant is uit mijn tijd, ondanks dat ik vrijwel ieder van het uitgeteerde team nog persoonlijk ken.
Misschien heb ik als knip- en plakredacteur bij een vaktijdschriftuitgeverij geen recht van spreken, maar ik wil mijn dagblad redden!

Geef een reactie

Laatste reacties (3)