2.862
87

Journalist

Meike publiceert artikelen (achtergrondverhalen, reportages, interviews, columns) in diverse kranten, tijdschriften en online media. Meikes podium is breed. Geschreven media waar Meike tot nu toe voor werkte zijn onder meer: Volkskrant Magazine, Trouw (bijlage De Verdieping), AD Magazine, Marie-Claire, Viva, Flair, Intermediair, Quote, Adformatie, Margriet, Psychologie Magazine, Esta, JAN, Living, Mind Magazine en Bright.

Redenen om Sinterklaas anders te vieren

Een feest kan nooit feestelijk zijn als het mensen pijn doet

De vraag of Zwarte Piet een uitvloeisel van slavernij is, doet er inmiddels niet meer toe. Want als een belangrijk deel van Nederland zich ongemakkelijk voelt bij de huidige viering van Sinterklaas, dan kan dat feest geen feest zijn. Dat op zich is al reden genoeg om het anders te doen.

Stel: je organiseert jaarlijks een eetfeestje voor vrienden. Elk jaar eten jullie kip, dat is de traditie. Maar nu is één van je vrienden zich gaan verdiepen in de bio-industrie. Hij is zo geschrokken van de schade aan het milieu en het dierenleed dat plofkip heet, dat hij besloten heeft dat niet meer te eten. Moet deze vriend dan voortaan maar thuisblijven? Laat je hem hongerig aan tafel toekijken? Of kies je ervoor om voortaan een biologisch kippetje klaar te maken, zodat ook hij mee kan blijven genieten van het traditionele kip-eetfeestje?

Een feest kan nooit feestelijk zijn als het mensen pijn doet. Dus pas je het aan en vier je het zo dat iedereen plezier heeft. Wat is er nou op tegen om die pieten in nog wat meer kleuren te verven? Geel, groen, blauw, paars. Geblokt, geruit, gestipt met bloemetjes of hartjes. Hoe vrolijk is dat?!

Tot slot: de roe, de zak en alle gewelddadige instrumenten en dreigementen van dien zijn ook uit het traditionele beeld verdwenen. Gewoon omdat het niet meer in de tijd paste. Omdat we ons er bewust van werden dat er ook andere manieren dan geweld zijn om je kinderen in toom te houden. Manieren die prima volstaan en een stuk vrolijker zijn bovendien.

Geef een reactie

Laatste reacties (87)