1.133
4

Politiek filosoof

Politiek filosoof en eigenaar van praktijk de Redenarij. Gespecialiseerd in democratische gesprekken en deliberatieve democratie. Oneindig geïnteresseerd. Adviseert over - en betrokken bij - vooral morele en ethische vraagstukken (duurzaamheid, bewust leven, rechtvaardigheid ), politiek en de Europese Unie. Wil altijd meer leren en bijdragen aan positieve verandering.

Regenboogpiet al gespot op Curaçao

Mijn aanklacht is vooral tegen iedereen die zich aangesproken voelt door de titel "Journalist": waarom doen jullie je werk zo slecht?

Via de Trouw leer ik dat Curaçao als sinds een jaar de Regenboogpiet kent. Hoe bestaat het dat we al anderhalve week volop in de Zwarte Pieten-discussie zitten en nog geen journaal dit heeft opgemerkt? Op de video zien we de Sinterklaasintocht van 2012 in Curaçao, met Regenboogpiet en al. De kinderen reageerden eerst verrast, maar toen ze hoorden dat de stoomboot onder een regenboog doorgevaren was, vonden ze het een mooi verhaal. Curaçao heeft dit gedaan uit voorzorg om de angel uit te discussie te halen. Het doet me goed om de video te zien. Het herinnert me er weer aan wat een feest Sinterklaas is, en dat zou je als volwassene bijna vergeten.


Er zijn meer dingen die missen in de discussie, zoals een degelijke peiling onder donkere Nederlanders, die soms nog het minste probleem met zwarte piet lijken te hebben. Het AD hield vandaag wel een kleine steekproef, maar het is erg mager en erg laat. In het Trouw-artikel lezen we dat men ook op het buureiland Bonaire geen probleem heeft met zwarte piet.

We voeren de discussie al zoveel jaar, maar een beeld van hoeveel mensen zich er door gekwetst worden is er nog steeds niet. Mijn aanklacht is dan ook vooral tegen iedereen die zich aangesproken voelt door de titel “Journalist”: waarom doen jullie je werk zo slecht? Als wij erover nadenken om een Regenboogpiet in te voeren, dan is het relevant om te kijken naar het voorbeeld van Curaçao. Wie weet wat we er uit kunnen leren; op zijn minst dat kinderen ook met Regenboogpieten nog steeds genieten.

Het is een journalistiek falen dat dit pas na anderhalve week aan het licht komt. Het doet me ook afvragen hoe goed of slecht de banden tussen journalisten in Nederland en de Antillen wel niet zijn. Nu kun je tegenwerpen: kom op, het gaat maar over Zwarte Piet! Maar de discussie is belangrijk genoeg om elk jaar op te laaien en dus ook om journalistiek serieus genomen te worden.

Inhoudelijk is het meeste over Zwarte Piet wel gezegd en wil ik alleen kort reageren op bedreigingen omtrent dit onderwerp. Nederlanders die agressief reageren op het ter discussie stellen van Zwarte Piet hebben alle realiteitszin en vriendelijkheid uit het oog verloren. Het is een prachtig kinderfeest. Het gaat dan ook de kinderen aan, je eigen domme vooroordelen zijn irrelevant. Iedereen die de laatste dagen boos is geworden over Zwarte Piet moet zich diep schamen. Want werkelijk: zou het kind iets verliezen als Zwarte Piet vergezeld wordt door een Regenboogpiet? Of heeft het gewoon een mooi verhaal erbij?
Volg Guido Bik ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (4)