944
4

Journalist

Johannes Dolislager (1989, Groningen) heeft al zijn hele leven iets met de journalistiek. Via de radio en de krantenwereld kwam hij uiteindelijk bij de VARA terecht waar hij werkt als internetredacteur. Toch kruipt het krantenbloed waar het niet gaan kan en daarom werkt hij in de avonden, vrijdagen en weekenden nog voor diverse huis-aan-huisbladen in Noord-Nederland. Gedurende zijn 7-jarige carrière daar heeft hij een netwerk opgebouwd en kwam daardoor op plekken die voor anderen gesloten bleven. Wat hij overgenomen heeft van het gebied is de nuchtere kijk op de wereld. Een feestje is leuk, maar hoeft zeker niet met kaviaar.

Rehwinkel kan beter direct opstappen

Enige succes: binnenhalen van Sinterklaas

Burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen heeft eieren voor z’n geld gekozen. Afgelopen week liet hij de gemeenteraad weten geen tweede ambtstermijn in de provinciehoofdstad te ambiëren. Hoewel velen er niet rouwig om zullen zijn, is het toch een opvallende zet. De sociaaldemocraat is nooit populair geweest en moest het meerdere keren afleggen bij grote gebeurtenissen. Hem wordt een ernstig gebrek aan daadkracht verweten.

Grotendeel is het ook terecht. Rehwinkel was vanaf dag één de dorpsburgemeester die in de grote stad was losgelaten. Prachtig vond hij het om met kinderen een speelplein te openen of bejaarden te bezoeken in een verzorgingshuis. Hij wilde de menselijke rol spelen: eentje die hem overigens goed afging. Waar Rehwinkel, hiervoor burgemeester in Naarden, echter geen rekening mee gehouden had, was het feit dat hij nu aan het roer van een grote stad stond. Een stad waar meerdere megaprojecten lopen, waarvan het maar allerminst zeker is of deze succesvol de eindstreep zullen halen.

Als we Rehwinkel mogen geloven maakte hij eind februari al de beslissing om te stoppen. Toch hield hij het tot afgelopen woensdag voor zich. Voorafgaand aan een debat over zijn rol bij de rellen van Project X Haren, liet hij de fractievoorzitters in vertrouwen weten geen tweede termijn te ambiëren. De reden om voor dat moment te gaan is niet duidelijk, maar het heeft er alle schijn van dat Rehwinkel de angel uit de verhitte discussie van die avond wilde halen.

Hoofdreden volgens Rehwinkel is het feit dat een nieuwe gemeente met een nieuwe burgemeester moet kunnen beginnen. Een gelegenheidsargument, zoals het lijkt. De raad van Groningen heeft namelijk nog geen enkel concreet plan voor een nieuwe herindeling. Wel is er een rapport dat een advies daartoe geeft, maar in de raad wordt momenteel nog gedebatteerd over de vraag hoe dit vorm moet krijgen.

Nee, de reden dat Rehwinkel stopt kan niet anders zijn dan dat hij weet dat hij het vertrouwen verliest. Een lijst aan blunders kan het voornaamste argument zijn om de burgervader weg te sturen. Zo ligt het Groninger college al jaren overhoop met het provinciebestuur. Waar een bemiddelende rol van een burgemeester verwacht mag worden, was het Rehwinkel zelf die via een rechtszaak 35 miljoen euro subsidie voor het Groninger Forum op wilde eisen. Het zette kwaad bloed.

Ook was er de open brief van Rehwinkel in het NRC Handelsblad waarin hij de manier van handelen van Commissaris van Koningin Max van den Berg in twijfel trok. Volgens Rehwinkel was het niet haalbaar om miljoenen beschikbaar te krijgen voor het door aardbevingen getroffen gebied. Het was een klap in het gezicht van de Commissaris.

Het enige wat Rehwinkel in zijn vier jaar voor elkaar wist te krijgen, is de komst van ‘de echte Sinterklaas’ naar Groningen. In november zal de goedheiligman aanmeren in de Groningse binnenstad. Rehwinkel maakte er een heuse persconferentie van. Via een vaag persbericht liet hij het complete journaille optrommelen voor de mededeling. Via vrienden bij de landelijke omroep zou hij de komst geregeld hebben.

De vraag is nu of hij die intocht wel mee gaat maken. Door twee jaar voor het einde van je ambtstermijn te verkondigen dat je opstapt, is je gezag meteen teniet gedaan. Verbaasd zeiden de raadsleden Rehwinkel nog wel te steunen, maar de komende maanden zal merkbaar worden dat de burgemeester niet meer het respect zal oogsten. Het worden pijnlijke maanden, waarna Rehwinkel uiteindelijk zelf de stekker eruit zal trekken. Of laat hij het op een motie van wantrouwen van de gemeenteraad aankomen?

Volg Johannes ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (4)