735
24

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Reken plaatselijke bobo’s af op kabinetsbeleid

Raadsleden en plaatselijke afdelingsbestuurders zijn de enige die een effectieve opstand kunnen organiseren binnen hun eigen partij

Nog voordat het CPB zijn nieuwste jobstijdingen publiceert, is Jeroen Dijsselbloem – de minister van financiën en de grote Europese voorzitter – al begonnen de Haagse zielen te masseren voor een nieuwe bezuinigingsronde. Om te voorkomen dat zijn voorstellen in de Eerste Kamer stranden probeert hij nu al dealtjes te maken met het makke-schapen-gedeelte van de oppositie: D66, ChristenUnie en CDA.

Sommige verblinde karakters hopen dat deze partijen erin zullen slagen om de strategie van de regeringspartijen bij te stellen: geen lastenverzwaringen maar échte bezuinigingen. Wie denkt dat dán de portemonnee van de burger gespaard zal blijven, zal van een koude kermis thuis komen. Zogenaamde echte bezuinigingen treffen de machteloze burger snoeihard. Zelfs als Nederland alle ontwikkelingshulp schrapt heeft dat zware interne repercussies omdat zoiets het vaderlandse bedrijfsleven veel opdrachten zou kosten.

Hoe een beleid als dat van Dijsselbloem uitpakt heeft Mario Monti in Italië laten zien. De economie kachelde achteruit en daardoor is nu de schuldenlast een groter percentage van het nationaal inkomen dan voorheen. Kapot bezuinigen kán en Dijsselbloem is er een meester in. Dit moet stoppen. Anders raakt Nederland in een onomkeerbaar verarmingsproces.
Helaas valt hij moeilijk te stoppen. PvdA en VVD weten dat nieuwe verkiezingen een zware nederlaag betekenen en werkloze Kamerleden komen niet meer zo makkelijk aan een mooie baan dan vroeger. Beide partijen zullen elkaar vasthouden. Het gaat om hun hachje.

Daarom is het zaak om de oppositie te verleggen van de Kamer naar het lokale vlak. Volgend jaar zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad. Dan staan de carrières van duizenden plaatselijke politici op het spel. Raadsleden en plaatselijke afdelingsbestuurders zijn de enige die een effectieve opstand kunnen organiseren binnen hun eigen partij. Ongeveer zoals het VVD-kader dat deed in de dagen van de inkomensafhankelijke zorgbijdrage.
Wij moeten de plaatselijke partijbobo’s duidelijk maken dat wij in 2014 met hén in het stemhokje zullen afrekenen, tenzij ze nu maatregelen nemen tegen de ziekelijke fixatie van de landelijke top op die drie procent. Zo wordt het tijd voor een extra PvdA-congres om Samsom en de zijnen tot de orde te roepen.

Een coryfee die niet wil eindigen als de plaatselijke boerenbraadlul, kome nú in opstand tegen zijn Haagse baasjes. Voor het te laat is. Mail dat maar vast aan de wethouder. En zeg erbij dat hij op deze manier zelf nog kennis kan maken met bomen snoeien of kleerhangers sorteren als tegenprestatie voor de bijstandsuitkering.

Volg Han ook op Twitter

Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (24)