Laatste update 18:03
3.212
11

Psycholoog, auteur, columnist

Roos Vonk is hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze is daar onder meer betrokken bij de master-opleiding Gedragsverandering.

Daarnaast heeft ze jarenlange ervaring als coach en trainer op het gebied van zelfkennis, authenticiteit, en zelfontwikkeling. Ze staat bekend om haar talent om wetenschappelijke inzichten op begrijpelijke en onderhoudende wijze te presenteren aan een breed publiek.

Vonk heeft een column in Psychologie Magazine en schreef eerder de bestsellers Ego’s en andere ongemakken, Menselijke gebreken voor gevorderden en Liefde, lust en ellende.

Relaties op de werkvloer

Er zijn goede redenen om er niet aan te beginnen, maar het is ook onvermijdelijk dat het toch gebeurt

De twee hoofdofficieren van Justitie die een relatie met elkaar kregen, zijn niet de enigen. Naar schatting hebben zo’n 300.000 Nederlanders een relatie die is ontstaan op de werkvloer. Begrijpelijk dat het vaak gebeurt, want op de werkvloer zie je elkaar geregeld – en we weten uit onderzoek naar ‘mere exposure’ (enkel en alleen blootstelling): alles wat je vaker ziet of hoort, ga je automatisch meer waarderen. Dat geldt voor plaatjes, schilderijen, muziek, en ook voor mensen.

Raakvlakken
Voor een liefdesrelatie op de werkvloer hoef je eigenlijk maar weinig te doen. Je gaat elkaar vanzelf leuker vinden doordat je elkaar vaker ziet. Daarbij heb je ook meteen al een raakvlak, namelijk werk. Mensen vallen eerder op elkaar als ze meer gezamenlijke interesses of activiteiten (zoals werk en beroep) hebben. Op die manier kunnen gewone, gelijkwaardige relaties ontstaan, maar ook affaires met mensen die al een partner hebben. Het gebeurt ook nogal eens dat vrouwen vallen op hun baas en vice versa. Vrouwen houden van mannen met macht, en mannen met macht hebben weinig remmingen, dus het resultaat kun je voorspellen… Denk maar aan de bekende affaires van politici.

Een relatie met een collega kan heel leuk zijn, je gaat opeens met veel meer plezier naar je werk, maar het kan ook voor problemen zorgen. Die kunnen werkgerelateerde zijn. Vanmorgen in Nieuwsweekend vertelde een advocaat dat er op hun kantoor wel vrijwel wekelijks een cliënt komt met een probleem dat voortvloeit uit een relatie of affaire op het werk.

Het echtpaar Ceauşescu
Een relatie of romance kan ook vervelend zijn voor collega’s die zich ergeren aan het geflikflooi of zich buiten het ‘bondje’ gesloten voelen. In mijn peiling naar ergernissen op de werkvloer werd het ook enkele malen spontaan genoemd door deelnemers. Als beide partners een hoge functie hebben, zoals de officieren van het OM, is het helemaal onverkwikkelijk, omdat zij een machtsblok kunnen vormen. Ik ken een werkplek waar een dergelijk paar het echtpaar Ceauşescu worden genoemd door de medewerkers. Maar ook voor je eigen gevoelens kan het nadelig uitpakken. Als je ruzie krijgt of als het misgaat, is het niet gezond elkaar elke dag tegen te komen. Als je relatie uit gaat en er zijn geen kinderen, is het meestal het beste elkaar niet meer te zien en ‘af te kicken’ van elkaar; maar als je elkaar elke dag ziet op het werk is dat geen optie, en kan zoiets eindeloos blijven voortslepen.

Er zijn dus goede redenen om er niet aan te beginnen, maar het is ook onvermijdelijk dat het toch gebeurt. En hopelijk gaat het ook heel vaak goed. We horen in het nieuws natuurlijk alleen over de probleemgevallen.


Laatste publicatie van RoosVonk

  • Je bent wat je doet

    van zelfkennis naar gedragsverandering

    2019


Geef een reactie

Laatste reacties (11)