Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Relatietherapie? Dubbeldaten werkt ook

  •  
08-03-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Door te ontdekken hoe stom die anderen het doen, heb je er zelf iets aan
Gaat het goed met je relatie? Of zit er een beetje de sleur in? Wat denk je er nog aan te kunnen doen? Of heb je het al opgegeven? Maar zal er bij de volgende keer niet opnieuw iets mis gaan met je relatie? We maken in het leven immers graag steeds de zelfde fouten.
Op een sessie van de wetenschappelijke commissie van de Society for Personality and Social Psychology kwam als mogelijke aanpak naar voren dat je misschien meer met andere stellen om moet gaan. Het idee was gebaseerd op een onderzoek onder 150 stellen, die al minstens een jaar met elkaar omgingen. De deelnemers hadden verschillende etnische achtergronden en ze waren tussen de 20 en de 40.
Het idee is dat als je een ander stel kent dat in principe met ongeveer de zelfde problemen zit, je gemakkelijker kunt praten over de typische hang-ups van het samenzijn, de ergernissen, de dingen die hij niet doet, de dingen die zij niet wil. Kortom, dat waar je niet zo gemakkelijk over praat. Je ziet bij het andere koppel ook gemakkelijker wat ze fout doen en dat is prettiger dan het bij jezelf onder ogen te zien. Maar door te ontdekken hoe stom die anderen het doen, heb je er zelf toch ook wel iets aan. Je komt via dat double-dating (idiote term natuurlijk voor zoiets) gemakkelijke op wat dieper gaande gesprekken.
Elk stel dat aan het onderzoek meedeed werd in een groep geplaatst. Dat was of de groep waar de partners met elkaar moesten spreken, of in de groep waar het gesprek tussen vier mensen plaats vond. Vervolgens kregen de deelnemers een opdracht mee. Ze moesten of over ditjes en datje praten of kregen vragen mee als “als je iets over zou kunnen doen in je leven wat zou je dan veranderen en waarom?” De gesprekken lijken diepgaander te zijn als de deelnemers met een ander stel samen zaten. Maar dat hoeft niet te betekenen dat de relatie ook beter ging. Dat is overigens wel het uitgangspunt van de onderzoekers, die erop wijzen dat mensen die alles goed en open bespreken met elkaar, een betere relatie hebben. En met twee getuigen erbij die met hetzelfde zitten zou dat beter gaan.
Eén van de vragen die gesteld wordt aan de onderzoekers is: “Maar gaat het dan niet vaak mis omdat de deelnemers aan het onderzoek verliefd worden op een andere partner?” Geen gekke vraag hoor. Daar was echter niet naar gekeken, maar ik denk dat het best wel vaak gebeurt, maar dan vooral omdat de vrouw verliefd wordt op de vrouw uit het andere stel. Eindelijk iemand die je helemaal begrijpt en die graag diepgaand over de relatie wil praten, terwijl die twee mannen gewoon geen zin hebben in moeilijke gesprekken. Laat die dan maar samen naar voetbal kijken.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag:  klik hier voor een overzicht

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.