7.473
114

Zangeres, dichter en schrijver

Vanaf 2003 was Stella Bergsma actief als actrice en regisseuse. Van 1999 tot 2006 zong Stella in de band Iuno. Sinds 2007 is zij zangeres en beatpoet in de groep EinsteinBarbie. In 2011 kwam haar bundel Cupcakes uit, met Nederlands- en Engelstalige gedichten en songteksten. In 2013 publiceert zij verschillende artikelen in de Volkskrant, Opzij en op ThePostOnline en verschijnen er een verhaal en enkele gedichten in de verzamelbundel Achievers Zomerboek van Lebowski Publishers. Voor deze laatste vertaalde ze in 2014 ook dichtwerk van de amerikaanse schrijver Charles Bukowski. Momenteel werkt ze aan haar debuutroman die in 2015 zal verschijnen bij Nijgh en van Ditmar.

Religie, kan God daar niet eens wat aan doen?

Stella schopt: vandaag tegen het zere been van de zoon, de vader en de heilige geest

Religie. Geloven in Pinkeltje. Knielen voor Pino. Bidden bij Sneeuwwitje. Je hoofd bedekken voor Pinokkio. Ik ben opgevoed met het idee dat je andermans geloof moet respecteren, maar ik kan daar niets mee. Respect voor georganiseerde gekte. Respect voor groepshysterie, massapsychose. Ik gooi al jaren stiekem Haldolletjes in de gootsteen, in de hoop dat het in het drinkwater komt.

Rob Wijnberg schreef een stuk over waarom tolereren het verkeerde woord was aangaande homofilie. Het klinkt als verdragen en dat doe je bij dingen die je eigenlijk niet goedkeurt. We tolereren homo’s en respecteren religie. Andersom zou logischer zijn. In de meeste religies wordt homofilie niet eens geaccepteerd. En dat eist respect? Ik respecteer homo’s en ik ‘tolereer’ religie.

Sprookjesfiguren
Ik tolereer het dat met Pasen iemand op tv staat te schuimbekken over het bloed van het lam en de geilige tabernakel van de Heer. Ik tolereer het dat mensen midden in een discussie soms ineens met sprookjesfiguren gaan lopen schermen, ik tolereer het dat we een partij in onze Tweede Kamer hebben waar pas geleden de eerste vrouw is toegelaten. Ik tolereer het dat er vrouwen zijn die graag totaal bedekt bij het zwembad zitten, naast hun echtgenoot die lekker in zijn zwembroek ligt. Ik tolereer het maar allemaal en zelfs dat gaat me eigenlijk te ver.

Tolereren is verdragen. En wat er er in de wereld gebeurt uit naam van religie is langzamerhand onverdraaglijk.

Stenen op je harses
Religie. Je kop eraf en je clit gespiesd, stenen op je harses tot je inwanden niest. Religie. Jouw Pinokkio fout, mijn Pino groot, nu gaan we scholen bombarderen want iedereen moet dood. Religie de wereld staat in brand. Religie. Dode kinderen op het strand. Religie, religie. Ik bedoel God, god, god, god, allejezus!

Kan God daar niet eens een keer wat aan doen?


Laatste publicatie van StellaBergsma

  • Pussy Album

    April 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (114)