8.503
60

Blogger

Ik ben een 27 jarige Rotterdammer, niet afgestudeerd en geen opleiding volgend op het moment. Ik ben gestopt met studeren, omdat ik mij volledig wilde richten op het schrijven. Ik ben zeer geïnteresseerd in het maatschappelijk debat en volg dit al jaren op de voet en geloof dat wij, als wij willen, ook daadwerkelijk iets kunnen veranderen. Een beetje naïef dus ook.

Rellen in de Schilderswijk: You’re either with us, or against us!

Het lijkt erop dat de Nederlandse politie dagelijks bezig is met nekken te breken, arrestanten dagelijks martelt en mensen constant gebroken ribben trapt

Het is vreselijk wat de Arubaan Mitch Henriquez overkomen is. Dat staat buiten kijf. Vind ik dat de agenten zich dienen te verantwoorden voor de dood van Mitch Henriquez? Ja, alles in mij schreeuwt dat hier grove fouten zijn gemaakt. Daarom zijn de agenten nu dan ook aangemerkt als verdachten.

Dit gezegd hebbende wil ik mij graag richten op het geweld in de dagen hierna in de Schilderswijk. De eerste vraag waar ik maar geen antwoord op kan krijgen is waarom een demonstratie gehouden is in De Heemstraat. Dit bureau had geen enkele personele rol– oftewel, agenten van dit bureau hebben geen rol gehad in de aanhouding van Mitch Henriquez -, maar toch is de demonstratie bij dit bureau gehouden. Waarom? Waarom is van dit bureau een verklaring geëist tijdens deze demonstratie? Ze hebben geen rol in de aanhouding gehad, dus daar demonstreren voor Mitch Henriquez is tamelijk zinloos. 

Het lijkt erop alsof dit bureau uitgekozen is vanwege eerdere gebeurtenissen waarbij dit bureau betrokken is. Is de achtergrond van dit bureau, in een wijk waar de verhoudingen al broos zijn, een rechtvaardiging om juist hier een demonstratie te houden tegen politiegeweld. Nee, dat lijkt mij niet. In de verste verte zelfs niet. Zeker niet omdat men daar niet heen is gegaan met de intentie het rustig te houden. Nee, de relschoppers eisten daar een verklaring voor nota bene een moord. (Voor een uitstekende analyse hierover verwijs ik u graag naar de voorzichtige reconstructie van Chris Klomp.)

Wat mij het meest gestoord heeft in deze hele zaak, zijn de opgeklopte verhalen, de overdrijvingen, de generalisaties en de manier van “tegenstanders” wegzetten. Het lijkt erop, als ik de felle MOORD roepers moet geloven, dat de Nederlandse politie dagelijks bezig is met nekken te breken, arrestanten dagelijks martelt en mensen constant gebroken ribben trapt. Nu ken ik zelf mensen die als geboeide arrestant door agenten geslagen zijn, ik ontken fouten bij de politie niet. Sterker nog, agenten die hun boekje te buiten gaan mogen wat mij betreft vaker voor het gerecht. Echter, ik vertik het om in deze waanzin mee te gaan. Wie zulke vergaande uitspraken bezigt over de politie, of over wie dan ook, dient met bewijzen te komen. En niet steeds te verwijzen naar drie zaken die hier volledig los van staan en al zeker niet van vorige week zijn.

Ook stoort het mij dat er constant vergelijkingen met de Amerikaanse politie gemaakt worden, de vergelijking gaat volledig mank. Eenieder die met deze vergelijking komt doet dit met kwaadaardige intenties en het aanhalen van quotes van Martin Luther King gaan volledig voorbij aan de context, de historische context waarin dit gezegd is. Dit is bewust om de verhoudingen op scherp te zetten!

Tot slot: Ik neem de handelswijze van mensen als Quinsy Gario kwalijk, zij zijn met hun verbeten strijd de vonk in een kruitvat. Wie moord roept, moet moord bewijzen. Wie roept, en dit is een letterlijke quote uit ons gesprek op Twitter, “Mag je vinden. Punt blijft dat mede het negeren van geluiden over Heemstraat de dood van #MitchHenriquez heeft veroorzaakt” is niet alleen leugenachtig bezig, maar vlecht verschillende zaken in elkaar om de eigen agenda te verdoezelen. 

Glasscherven zijn in geen geval belangrijker dan mensenlevens, maar wie zulke argumenten nodig heeft om critici de mond te snoeren heeft een spiegel nodig om zijn/haar eigen handelen te evalueren.

Het debat moet gevoerd worden, veranderingen moeten nu komen, politici die blijven ontkennen dat er problemen zijn moeten weg en lijkenpikkers die de dood van Mitch Henriquez aangrijpen voor hun eigen agenda moeten weg. Zij vormen niet de oplossing, zij zijn eveneens het probleem.

Volg Karim Khaoiri ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (60)