1.150
9

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Rennen tegen de somberheid

Wie veel zit is vaker depressief

We krijgen het ingepompt van alle kanten: We moeten bewegen. Minstens dertig minuten per dag stevig lopen, flink doorfietsen, rennen of snel zwemmen. Het geeft niet wat je doet, maar kom in beweging. En waarom: omdat je de kans op het krijgen van diabetes2 en het ontwikkelen van hart- en bloedvatziekten kleiner maakt. Maar dat is het niet alleen: de kans om depressief te worden is ook geringer als je aan sport doet.

Australische onderzoekers interviewden 8950 vrouwen die in 2001 tussen de 50 en 55 jaar waren vier keer – in 2001, 2004, 2007 en 2010 – over de tijd die ze zittend doorbrachten, lichaamsbeweging en hun gevoelens.

Na analyse bleek dat vrouwen die de meeste tijd zaten (7 uur of meer) een 47 procent grotere kans hebben om verschijnselen van depressie te krijgen dan mensen die niet meer dan 4 uur op hun stoel zaten. Zitten is dus gevaarlijk.

Maar nog groter bleek de invloed van lichaamsbeweging. Vrouwen die daar niet aan deden hadden 99 procent meer kans depressief te worden dan mensen die 4 uur of minder zitten. Bij zo’n uitkomst kun je dus zeggen veel zitten = depressie.

Voor de goede orde: dit onderzoek vertoont samenhang en bewijst niet dat er een oorzakelijk verband is. Dat is moeilijker aan te tonen en daar heb je een ander soort onderzoek voor nodig. Zo is er automatisch een samenhang tussen veel zitten en weinig lichaamsbeweging. Maar hoe zit het met die depressie? Het kan heel goed zijn dat mensen met depressieve aanleg de zin niet zien om langs de straten te gaan rennen in kleurrijke trainingspakken alsof het leven één groot feest is.

Toch zijn er ook aanwijzingen dat door het rennen bepaalde zenuwboodschapperstoffen vrij komen en die hebben een gunstig effect op de stemming. Dus het loont de moeite om je dagelijkse beweging een plaatsje in je leven te geven. Uitkijken dat als je er door drukte toevallig niet aan toekomt je niet depressief wordt door zelfverwijt.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Het kind dwingt zijn eigen opvoeding af

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (9)