826
2

Freelancer (RTV en storytelling)

Mijn naam is Yannick La Gordt Dillié (1991). Ik ben student Radio en Televisiejournalistiek en Storytelling in Zwolle, groot fan van de klassiekers uit de 80’s en sinds de zomer van 2010 smoorverliefd op de Serengeti van Afrika. Hierover heb ik het boek 'Op weg naar de Serengeti' geschreven. Ik kijk iedere seconde om me heen, word ergens door geraakt en pak dan direct de pen. Ik schrijf vanuit het hart.

Respect vraag je niet, respect toon je

Ook na één keer

‘Bij voetbalvereniging Irene is verbijsterd gereageerd op het besluit van de KNVB om het treffen tegen OVC’63 van zondag 24 februari niet te schrappen. Eén van de selectiespelers van de vijfdeklasser uit Gemonde kwam vorige week op 19-jarige leeftijd om het leven. Uitstel, ondanks medewerking van OVC’63, werd door de KNVB geweigerd.’

Dit lees ik in het Udens Weekblad op Kliknieuws.nl. Mijn mond valt open. Ik kan het niet geloven. Er is dus (plotseling) iemand van een amateurvereniging overleden, een lid, een voetballer, ‘een van hen’, maar uitstel van de volgende wedstrijd is teveel gevraagd, zélfs wanneer de tegenstander direct achter die keuze staat?

Zo’n akelig verlies, van welk lid van een voetbalclub dan ook, jong of oud, is merkbaar in de héle club. Dat kan ik beamen, want vorige maand maakten wij als club EFC’58 hetzelfde mee. Ook een plotselinge dood. Het siert iedere voetbalclub juist dat men elkaar kent, elkaar spreekt, elkaar steunt, en dat er dan dus even niet aan voetbal wordt gedacht. Even niet bezig met de wedstrijd, met de punten, maar met het verlies van één van ‘de jongens’.

Maar nee, uitstel wordt door onze Koninklijke Nederlandse Voetbalbond geweigerd. Geweigerd. Gewoon ‘nee’. De selectie van V.V. Irene moet officieel gewoon gaan voetballen. Maar wanneer er volgende week een hoge pief van de KNVB overlijdt, moeten de profvoetballers het weekend erop natuurlijk allemaal meteen een rouwbandje dragen. Uit respect waarschijnlijk. Tegenstrijdig. Misselijkmakend. Bespottelijk.

Een bond die ‘RESPECT’ zó hoog in het vaandel heeft staan dat er wekelijks op de televisie om gevraagd wordt, respecteert niet het besluit van een voetbalclub in rouw. Maar wanneer er deze speelronde een man in een geel shirt met een bandje zwaait met daarop zeven witte letters, moeten we allemaal onze bek houden en knikkend instemmen met de beslissing.

De KNVB heeft uiteindelijk, in tweede instantie, tóch besloten om de wedstrijd van V.V. Irene uit te stellen. Nu ineens wel, gek genoeg. Terwijl die jongen in eerste instantie ook al dood was, en er dus geen gehoor werd gegeven aan de wens van de club. Nu vraag ik me af of dat nog iets met respect te maken heeft, of met naamszuivering in de media.

Volg Yannick ook op twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (2)