584
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Rode chips

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: weet hoeveel je eet

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Als je één keer een bus of zakje met chips opent is het vaak moeilijk met eten te stoppen en je gaat door tot hij leeg is. Onderzoekers hebben iets gevonden dat je dan misschien kan helpen: voeg eetbare markers toe die je bewust maken van wat je precies aan het eten bent.
Het ging om experimenten met twee groepen studenten die in een klaslokaal naar video clips keken en chips kregen. Terwijl je TV kijkt let je niet op en dat gedachteloos junkfood eten doet ons het meeste kwaad. De onderzoekers gaven van die buizen chips, waar om de zoveel chips ook een rode zat. Terwijl de studenten er geen flauw idee van hadden waarom die rode chips in de verpakking zaten, aten de studenten in de groep met de rode markers toch 50 procent chips minder dan hun studiegenoten zonder. Ze waren ook veel beter in staat te vertellen hoeveel chips ze gegeten hadden. Brian Wansink, die beroemd is vanwege zijn vele onderzoeken naar ´mindless eating´ merkt op dat door het experiment het aantal calorieën dat de studenten op deze manier minder binnen kregen ongeveer 250 is. Zo kun je een behoorlijke bijdrage leveren aan het voorkomen van een buikje.

Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)