1.132
6

Journalist

Kenneth Steffers (1987) studeerde Kunst en Cultuur in Amsterdam en Journalistiek te Rotterdam. Hij begon als muziekredacteur en coƶrdineerde voor Festivalinfo de recensie sectie. Via zijn redacteurschap voor tientallen kranten en magazines ontdekte Kenneth, na speurwerk op de sociale media, een vermeende misbruikzaak. Deed hiervan melding bij De Telegraaf en begon als stagiair bij de 'krant van Wakker Nederland'.

Roemenen in opstand vanwege verbod op bakpoeder

Toetreding tot de EU heeft Roemeniƫ veel goed gedaan. Maar de Europese regelgeving kan ook verstikkend zijn

Roemenië staat op zijn achterste benen: mititei, hét nationale vleesgerecht van het Zuidoost-Europese land, lijkt te worden verboden door nieuwe EU-regels. In het gerecht wordt namelijk bakpoeder verwerkt en dat is, samen met een aantal andere conserveringsmiddelen, per 1 juni 2013 verboden.

Mititei werd volgens de folklore uitgevonden in de herberg La Iordachi, in het oude centrum van Boekarest. Op die avond was bijna alle worst op en mengde men restjes gehakt met kruiden, knoflook en zwarte peper om het vervolgens mooi bruin te garen op de gril. Omdat La Iordachi voornamelijk bekend stond om zijn worst werd het gehakt in de vorm van een worst gekneed.

Hoewel Roemenië sinds de toetreding tot de Europese Unie in 2004 behoorlijk is veranderd (veelal in positieve zin), ontstond er niet eerder zoveel ophef over de (soms benauwende) Europese regelgeving als nu. Niet gek want jaarlijks verorberen de Roemenen zo’n 22.000 ton mititei.

De hoop van de Roemenen is nu gevestigd op de regering in Boekarest. Die kondigde al aan om in Brussel te gaan lobbyen om de mititei officieel erkend te krijgen als traditioneel gerecht. Het verleden heeft uitgewezen dat lobbywerk best zijn vruchten kan afwerpen. Zo werd ook het Franse drankje absint enkele jaren geleden van de zwarte lijst gestreept in Europa. Wél moest de samenstelling drastisch worden aangepast. Zodoende is het huidige brouwsel bijna niet meer te vergelijken met de oorspronkelijke absint.

De kans bestaat dat de Europese arm der wet de consumptie van mititei alleen wil blijven toestaan als ze de bakpoeder vervangen voor een ander product zoals gist. Tot nu toe peinzen de Roemenen daar niet over. Er is de afgelopen decennia al zoveel kapot gemaakt in hun land dat men weigert te tornen aan de samenstelling van zo’n verbroederend en cultureel product als mititei. Daarbij vragen veel Roemenen zich af waarom een (ogenschijnlijk) onschuldig product als bakpoeder op de zwarte lijst wordt gezet en (het meer controversiële) aspartaam steeds verder lijkt op te rukken in de Roemeense (buurt)supers.

Vleesliefhebbers die binnenkort naar Roemenië gaan moeten mititei zeker eens uitproberen. Als het verbod op diverse conserveringsmiddelen inderdaad vanaf 1 juni 2013 in werking zal treden, dan leert de ervaring dat deze producten (minimaal) tot het daaropvolgende jaar nog te verkrijgen zijn in Zuidoost-Europa. Roemenen accepteren over het algemeen de Europese regelgeving maar passen deze vaak wel in hun eigen tempo toe.

Tip van ondergetekende op basis van persoonlijke ervaring: Mititei smaakt voortreffelijk met een beetje (middelscherpe) mosterd en een glas bier. Bij voorkeur een licht (Roemeens) biertje: Ursus Blonde is zeker een aanrader. Zelf mititei maken kan ook maar op internet circuleren de meest dubieuze varianten. Het beste recept voor het maken van mititei verkrijg je van een Roemeen zelf.
Volg Kenneth Steffers op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (6)