1.965
18

Schrijver en journalist

Stefan Popa (1989) is auteur en zelfstandig journalist van half Nederlandse en half Roemeense afkomst. Eerder schreef hij korte verhalen die overal, maar ook nergens werden gepubliceerd. Hij woont en werkt in Baarn. Verdwenen grenzen is zijn debuut, A27 zijn tweede roman. In oktober 2016 kwam zijn derde roman uit: De verovering van Vlaanderen

Roemenië verliest 27 jaar vooruitgang aan bullshit

Een land dat al zoveel heeft moeten doorstaan verdient beter

Iedereen voelt het: de wereld is knettergek aan het worden. Het komt niet vaak voor dat Roemenië tot een van de stabielere landen in die wereld behoort. Tot voor kort was de Roemeense strijd tegen corruptie zelfs een voorbeeld voor Bulgarije, Hongarije en andere landen ten oosten van Wenen. Sinds de dag na kerstmis zetelt er echter een nieuwe regering in Roemenië die de orde weer wil herstellen. Let wel: met orde wordt chaos bedoeld. En door een absurde noodwet die corruptie toestaat, is de chaos nabij.

Beeld: Art of protest
Beeld: Art of protest

Liviu Dragnea is de baas van de grootste partij van Roemenië, de socialistische PSD. Ook is hij de officieuze premier van het land. Een ingewikkelde functie. Doordat de wet (nu nog) verbiedt dat veroordeelde mensen de leiding van het land overnemen, heeft hij een creatieve oplossing gezocht. Hij heeft een marionet aangewezen als premier. Alles wat Dragnea influistert, voert de premier uit. Wat de boodschap ook is… Dat blijkt wel uit de noodverordening die de Roemeense regering er dinsdagavond heeft doorgedrukt. Als dieven in de nacht. Deze wet maakt corruptie tot 44.000 euro legaal. Maar echt. En dat niet alleen: het zorgt er ook voor dat politici veilig zijn voor eventuele onderzoeken door de DNA, de anti-corruptie-eenheid. In één nacht is Roemenië teruggebracht naar de jaren tachtig.

Het volk is teleurgesteld en bovendien razend woedend – dat is dubbelop, en terecht. Toen de wensen van de regering door de wandelgangen spookten gingen er al duizenden mensen de straat op. De protesten waren zo massaal dat de Roemenen stiekem dachten dat de regering onmogelijk de snode plannen durfde door te voeren. Hoe naïef. Het gaat hier om de socialisten die als rechtstreekse erfgenamen van de communistische partij vinden dat ze alles kunnen maken. Eén nacht, meer had de PSD niet nodig. Sindsdien protesteerden meer dan driehonderdduizend mensen tegen de legalisering van corruptie. Het was dringen op het Piața Victoriei in Boekarest waar het regeringsgebouw staat. Het Victorieplein, tja, wie gaat zegevieren?

Bullshit
Het is in ieder geval duidelijk wie van deze wet profiteert. Het is zo schaamteloos, zo onomwonden, dat zelfs de kopstukken van de PSD hun lachen niet kunnen inhouden. Liviu Dragnea heeft hier een grote slag geslagen. Een groot aantal politici wordt verdacht van corruptie.  De DNA heeft twee jaar op rij honderden kopstukken in de kraag gegrepen. Oud-ministers, senatoren, zelfs een oud-premier zijn al veroordeeld voor corruptie. Meer dan tweeduizend zaken lopen nog. Ongekend, een revelatie voor een van de meest corrupte leden van de EU. Roemenië werd kortstondig tot voorbeeld gerekend voor andere landen in de regio. Zoals ze het daar doen, zo moet je corruptie aanpakken.

Maar dan winnen de socialisten de verkiezingen met maar liefst 44% van de stemmen. 44% valt makkelijk te onthouden door het volgende ezelsbruggetje te gebruiken: je mag tot 44.000 euro frauderen. Neem Dragnea in een interview met de Zwitserse radio, ten tijde van de verkiezingen van vorig jaar. Hij werd gevraagd naar de strijd tegen corruptie en hoe deze er volgens hem uitziet: ‘Ik wil praten over de toekomst van Roemenië, niet over bullshit, sorry, over corruptie’. Bullshit, ja, ja.

Make Romania corrupt again
De toekomst van Roemenië is sinds ’89 niet meer zo onzeker geweest. De oppositie met president Klaus Iohannis als belangrijkste voorvechter poogt de noodwet tegen te houden. Niemand weet goed hoe, maar iedereen weet dat het nodig is. Anders gaat alle vooruitgang van de afgelopen jaren verloren. Vanuit Brussel komen strengen woorden van Timmermans en Juncker, Roemeense Europarlementariërs hebben met succes een debat geïnitieerd, maar er is meer nodig. Daadkracht. De Roemenen kunnen het niet alleen. Dat is wel duidelijk geworden de afgelopen week. Liviu Dragnea laat zijn regering doen wat hij wilt. Schaamte is hem vreemd.

Ondertussen blijven de demonstranten om democratie en om transparantie roepen. Sommige van hen dragen een tekening van Dragnea met daaronder de tekst: Make Romania corrupt again. Humor op zijn Roemeens.

Lachen met kiespijn. De totale chaos lijkt niet ver meer door de onverschilligheid van de regering, de oppositie die als bezeten naar een blokkade zoekt en de aangekondigde massademonstraties. Als er geen oplossing gevonden wordt zal Dragnea’s ‘bullshit’ Roemenië verstikken.

Een land dat al zoveel heeft moeten doorstaan verdient beter.


Laatste publicatie van StefanPopa

  • De verovering van Vlaanderen

    Roman: 'Don Quichot in de Lage Landen, compleet met zijn eigen Sancho'

    Oktober 2016


Geef een reactie

Laatste reacties (18)