902
7

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Roken is aanstekelijk

Iedere dag een gezond weetje! Vandaag: de promotie van dodelijk gedrag in films

De filmkeuring zou een grote rol kunnen spelen bij het voorkomen dat roken glamour heeft. Je zou films waarin gerookt wordt ‘alleen geschikt voor volwassenen’ kunnen verklaren. Tieners zijn nu eenmaal erg gevoelig voor de beelden in films en ze nemen maar al te vaak het gedrag van hun helden over.

Gezondheidsautoriteiten overleggen al lange tijd met de grote studio’s om op een of andere wijze het roken uit films te doen verdwijnen. Je wilt toch niet dat je tieners gaan roken omdat ze James Bond zien roken. Want zulke films zitten vol met rookmomenten.

Voorlopig blijkt dat nog moeilijk. Films blijken nog altijd het terrein waar de tabaksindustrie reclame voor het roken in het algemeen maakt. Een bijdrage waardoor het maken van een film überhaupt mogelijk wordt in ruil voor een script waarin mensen er eentje opsteken, zoiets zou moeilijker gemaakt moeten worden.

Een tijdje hebben de producenten van kinderfilms dit serieus genomen, maar ze hielden het niet vol en na een paar jaar van steeds minder rookmomenten stopte die trend.

De vraag is natuurlijk of zo’n verandering van de leeftijdseis in de bioscoop werkt. Daar werd onderzoek naar gedaan, dat al in 2012 werd gepubliceerd. Verhoog de leeftijdslimiet van boven de 12 naar tot boven de 16.  Het zou het roken onder tieners met 16 procent terugbrengen.

Dat 26 procent van de volwassen bevolking in Nederland rookt is tot daaraan toe, maar je wilt vooral dat er geen nieuwe rokers bijkomen. Wat je nodig hebt is een beleid dat ervoor zorgt dat roken uit het publieke leven verdwijnt en minder vanzelfsprekend wordt, zodat jongeren er minder vaak aan beginnen. Laten we in ieder geval iets aan die films doen. Maar waarom moet je eerst helemaal aan kunnen tonen dat het effectief is? Waarom zijn er altijd weer mensen die dat tegen de vrije wil in vinden gaan? Waarom wordt bij promotieactiviteiten voor dodelijk gedrag een andere kant op gekeken?

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezonde Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht

 

 

 

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (7)