450
13

Journalist, publicist

Uitgever en hoofdredacteur van www.amerika.nl

Romneys keuze voor Ryan maakt verkiezingen VS weer interessant

Als Romney met Ryan wint gaat het niet meer om bezuinigingen maar om een fundamentele verandering in hoe de samenleving in elkaar zit. Geen enkele regeling gebaseerd op gezamenlijk lastendragen zou overleven

Wow, eindelijk wordt het interessant. Als Romney inderdaad Paul Ryan kiest als running mate zoals de Amerikaanse media menen dan heeft hij een onkarakteristieke daad van politieke durf getoond. Hij moest wel, maar laten we dat even opzij zetten.

Ryan is tegelijkertijd het Republikeinse boegbeeld van een uitgeklede overheid, zonder sociale voorzieningen en met lage belastingen voor de rijken en het favoriete doelwit van de Democraten precies om die reden. Het levert een paar vervelende vragen op voor Romney die als gouverneur links van het midden optrad en op een aantal terreinen van mening verschilt met Ryan (nou ja, voor zover Romney meningen heeft).

Ryan is jong, welbespraakt maar buiten het opstellen van begrotingen die vier triljard bezuinigen en belastingen verlagen, weinig ervaren en ongetest. Het criterium dat hij onmiddellijk een goede president zou zijn, heeft Romney verlaten. Maar stel je voor dat Romney gekozen zou worden en direct omvalt, om wat voor reden dan ook. Dan is de revolutie aan het bewind in de VS, of beter gezegd, de contrarevolutie. Zoals Newt Gingrich het formuleerde in de voorverkiezingen: Ryans begrotingsvoorstel stond gelijk aan ‘right wing social engineering’. Obama had het niet beter kunnen fomuleren.

In dat geval (als Romney wint) dan hebben ze ook het Congres en zullen we Amerika niet meer terugkennen. Het gaat hier niet om bezuinigingen maar om een fundamentele verandering in de manier waarop de samenleving in elkaar zit. Geen enkele regeling gebaseerd op gezamenlijk lastendragen (ook AOW is een verzekeringsprogramma waarin iedereen meedoet omdat anders de helft van de mensen in armoede oud zou worden) zou overleven. Of de sociaal conservatieven en de Tea Party aanhangers zo blij zullen zijn met Ryan staat te bezien. Die aanhangers weten vaak niet eens dat ze profiteren van overheidsprogramma’s. Als ze het wel ontdekken blijken ze weinig enthousiast. In het voorjaar van 2012 wonnen de Democraten een tussentijdse verkiezing voor het Congres in New York door de Republikein op te hangen aan Ryans plannen.

Kan Romney winnen met Ryan? Ik betwijfel het, maar zonder Ryan zag het er helemaal slecht uit. Hoewel Ryan geen Sarah Palin is met wie de oude man John McCain zijn campagne probeerde te redden, zal de vergelijking met dat wanhoopsoffensief in 2008 vaak gemaakt worden. Waarschijnlijker is het dat de Democraten Romney/Ryan zullen vastpinnen op die cijfers en de bruutheid van zijn begrotingsvoorstellen. Anderzijds zal de conservatieve basis, zeker de anti-overheidszeloten die dicht tegen Ron Paul aanschuren, er energie aan ontlenen. De Amerikanen krijgen een keuze. Zie ook mijn bijdrage gisteren over het belang van ideologie.

Wat je er ook van vindt, Romneys besluit redt een saaie, voorspelbare campagne. Nu kan iedereen er tegenaan. Al moet Romney nog steeds die lullige belastingaangifte van 2009 (nul dollar betaald) op tafel gaan leggen.

Geef een reactie

Laatste reacties (13)