Laatste update 10:31
11.267
161

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Ron Meyer heeft het voor elkaar: ik stem op die dikke

Het erge is dat de SP de perfecte verkiezingsspot heeft afgeleverd voor PVV en FvD

Woensdagavond verscheen Ron Meyer bij Pauw om een toelichting te geven op de inmiddels beruchte verkiezingsspot van de SP over de omvangrijke EU-autocraat ‘Hans Brusselmans’, die thuiskomt, zijn broek laat zakken, opzichtig pist (anders is het niet te formuleren) en vervolgens op onsmakelijke wijze taart consumeert met oranje marsepein en andere symbolen van Nederland. De acteur lijkt sprekend op de sociaaldemocratische Spitzenkandidat Frans Timmermans. In het begeleidend commentaar gaat het over Brusselse alleenheersers die het eigene van Nederland kapot willen maken. “Waarom zou je die pummels zelf laten beslissen?”

Het was allemaal satire, zei Ron Meyer, grappig bedoeld. In Waalwijk vonden ze het allemaal geweldig. En Bij Roda JC zat hij tenminste tussen het volk op te tribune terwijl Timmermans de wedstrijden bekeek uit de hoogte van zijn skybox.

Meyer heeft het voor elkaar gekregen: ik stem bij de Europese Verkiezingen op die dikke ondanks het feit dat ik regelmatig in het publiek gezworen heb nóóit meer voor de PvdA te kiezen, zelfs niet als Jezus uit de hemel zou neerdalen om lijsttrekker te worden. Het enige excuus voor deze daad: je stemt straks niet zozeer voor de PvdA als wel voor een conglomeraat van sociaaldemocratische partijen, die voor een belangrijk deel hun kiezers niet hebben verraden. Als zij eenstemmig Frans Timmermans tot hun lijsttrekker hebben gekozen, moet er genoeg aan deze man zijn dat deugt.

Meyer nam het Timmermans ook min of meer kwalijk dat hij tien talen sprak. Dat was niet best. Daardoor zou hij de voeling met de gewone mensen verloren hebben.

De spot over Hans Brusselmans is inderdaad satire, zij het van de grove soort. Over smaak valt wél te twisten maar dat is hier niet aan de orde. Het erge is dat de SP de perfecte verkiezingsspot heeft afgeleverd voor PVV en FvD. Je zou bijna denken dat ze Jan Dijkgraaf, de gelehesjestrol uit Eesterga, voor het script hebben benaderd. “Het volk moet opgevoed worden, gecorrigeerd.” Hans Brusselmans is exact de karikatuur van de EU-bestuurder die extreem-rechts het publiek al jaren voorhoudt: volgevreten profiteur, dronkaard. Denk maar niet dat mensen die zich door deze spot aangesproken voelen, overhellen naar de SP. Integendeel, ook dat zijn de rooien waar zij hun leven lang van gewalgd hebben.

De laatste tijd probeert de SP – niet alleen Ron Meyer maar ook Lilian Marijnissen – aansluiting te vinden bij het sentiment dat het extreem-rechtse populisme zo groot maakt. Ook zij prediken een gesloten Nederland, van vreemde smetten vrij, al is hun kritiek eerder vulgair economistisch dan extreem chauvinistisch. Tegelijk schetsen ze een kwaadaardige en leugenachtige vertekening van wat de Europese sociaaldemocraten werkelijk willen. Dat is een heel verkeerde strategie: je drijft zwevende kiezers met vooroordelen over de EU in de richting van de real thing. Die vind je bij Wilders en Baudet. De SP is een risico geworden voor links in Nederland.

Daarom zeg ik: fuck them. Stem op die dikke.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (161)