Laatste update 10:53
2.040
55

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Rookwolkenkoekoeksland

Een te hoge sigarettenprijs heeft een belangrijk nadeel: de verslaving leidt dan niet alleen tot gezondheidsschade maar tot de maatschappelijke ondergang van de roker

Deze week ontvangen alle kamerleden een persoonlijke video van een arts. Ze hebben allemaal hetzelfde verzoek: verhoog de prijs van een pakje sigaretten drastisch, tot tien euro minimaal. Breng het aantal verkooppunten drastisch terug. Het is de bedoeling om daarmee de verslaving aan deze de gezondheid ondermijnende drug te beperken. Zij gaan daarbij uit van de gedachte dat de hoge prijs mensen er vanaf houdt om met roken te beginnen. En dat het helpt als je behoorlijk moet zoeken naar plekken waar tabaksproducten te verkrijgen zijn, een beetje op de manier van de coffeeshops.

roken
cc-foto: Lindsay Fox

Je eerste sigaret koop je niet. Die wordt je aangeboden. Je gaat pas naar de sigarettenwinkel als de basis voor de verslaving al is gelegd. En als het eenmaal zover is, valt er moeilijk vanaf te komen. Je ziet van die mensen in een scootmobiel met een zuurstoffles én een peuk. Zij roken echt niet voor de lol. Aan de andere kant ontmoet je er ook wel, die verklaren: “Ik deed mijn laatste sigaret uit en ik heb er nooit meer naar getaald. Stoppen met roken is geen probleem als je maar wilt”. Dat zijn leugenaars.

Een te hoge sigarettenprijs heeft een belangrijk nadeel: de verslaving leidt dan niet alleen tot gezondheidsschade maar tot de maatschappelijke ondergang van de roker, vaak ook met zijn of haar gezin. Ongeveer zoals dat met harddrugsverslaafden gebeurt, die veelpleger of tippelaarster worden om hun verslaving te kunnen financieren. Zo verergeren we de gevolgen van het roken in plaats van die te bestrijden.

Dat is nog niet alles. Nu al lees je regelmatig berichtjes over wakkere dienders die een illegaal sigarettenfabriekje oprollen. We zijn nu al bezig een voedingsbodem te creëren voor een nieuwe tak van de drugshandel: die in tabaksproducten. De expertise en de kanalen zijn er al. Van de plantage tot aan de deur van de verslaafde, die zijn sigaretten aan huis afgeleverd krijgt net zoals nu cocaïne.

De honderdvijftig artsen stellen voor om het roken te bestrijden met wapens uit het arsenaal aan de war on drugs. In die war on drugs hebben de westerse staten een spectaculaire nederlaag geleden. In dezelfde uitzending van Pauw, waar enkele van de honderdvijftig artsen hun woordje mochten doen, zat ook minister van financiën Wobke Hoekstra. Hij vertelde dat er in ons land jaarlijks met succes elk jaar zeker elf miljard euro wordt witgewassen. Nu echter, zo beloofde hij, gingen ze er met zijn allen keihard achteraan. Toch durfde hij geen prognose te doen over het succes van deze nieuwe inspanningen. Wel zei de minister dat hij in zijn handen zou knijpen als de omvang van het witwassen over vijf jaar was gehalveerd. Je kon aan hem zien dat hij het zelf niet geloofde.

Roken is een gevaar voor de volksgezondheid! Wie denkt dat je met prijsverhogingen en het verminderen van het aantal verkooppunten, het tij kan keren, leeft in rookwolkenkoekoeksland. Die verdiept het probleem en geeft de internationale misdaad een nieuw werkterrein.

Was het maar anders maar het is niet anders.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (55)