1.406
12

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Rotterdam is een verdeelde stad

Als je met een concert herdenkt dat je binnenstad vijfenzeventig jaar geleden in vlammen opging, dan zet je het Rotterdams Philharmonisch Orkest middenop de Coolsingel of bij de Doelen voor de deur op het Schouwburgplein

Op Hemelvaartsdag herdenkt Rotterdam de diepst insnijdende gebeurtenis uit zijn geschiedenis: het Duitse bombardement op de binnenstad dat Nederland tot overgave chanteerde. Er is in de stad van alles te doen maar de centrale gebeurtenis is een concert van het Rotterdams Philharmonisch concert in de Doelen, waar de hoofdmoot bestaat uit Mahlers tweede, die ook bekend staat als de wederopstandingssymfonie (‘Auferstehung’).

Er staat nog een muziekstuk op het programma, Conductus. Het verklankt op heel bijzondere wijze de angst, de schrik en de gevoelens van rouw die het bombardement teweegbracht. Het is een muzikaal monument dat Rotterdammers van elke stand, gezindte of afkomst zal verenigen.

De prijs van de kaartjes varieert – zonder CJP-korting – van 22 tot 52 euro. Echte liefhebbers kunnen bovendien voorafgaande aan het concert een inleiding volgen van Eveline Nikkels. Entree vier euro. Het concert is overigens al lang uitverkocht. Ongetwijfeld zal tout Rotterdam acte de presence geven met het college van B en W glimmend op de eerste rij net zoals bij de Matthäus Passion. Het wordt een reünie van Blijdorp, Kralingen, Hillegersberg en de Heemraadssingel, niet van de Ruilstraat, Crooswijk, Hillesluis of Oud Mathenesse.

Rotterdam is een verdeelde stad en dat komt op de dag van de herdenking opnieuw tot uiting. En ook de berusting daarin ondanks het waarschuwende vingertje dat men ten stadhuize graag onder de neus houdt van de Rotterdammer die volgens de daar geldende inzichten ‘niet meedoet’.

Hoe had deze oude chagrijn het dan willen zien? Als je met een concert herdenkt dat je binnenstad zeventig jaar geleden in vlammen opging, dan zet je het Rotterdams Philharmonisch Orkest middenop de Coolsingel of bij de Doelen voor de deur op het Schouwburgplein. En als je regen vreest, in de Ahoy met gratis entree. Radio en TV Rijnmond zenden het concert rechtstreeks uit. Het is bovendien wereldwijd via streaming video te volgen en het komt meteen op youtube. De stad doet er bovendien alles aan om in ieder geval Conductus viral te laten gaan. Dat is om zo te zeggen een kwestie van beschaving. Dat doe je als je serieus al je bewoners zonder uitzondering aan wilt spreken. Een stad die elke jaar de Rotterdam marathon houdt, kan zich dit bovendien veroorloven.

Ik weet  zeker dat het in New York en in het échte Manhattan wel zó was gegaan maar in het angstige Nederland van nu komt niemand meer op zulke grootse gebaren. De overheid niet en bedrijven evenmin. Zo’n concert geef je toch niet in de Doelen, maar op stráát, verdomme nog aan toe.

Conductus ging niet in Rotterdam maar in Utrecht in premiere. Het is op Youtube te vinden en wel hier. Wees Rotterdammer en deel de link. Hier is een beroemde oude uitvoering van Mahlers tweede met het Londens Symphonie-orkest en Leonard Bernstein.

Beluister dit opiniestuk hier 


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (12)