1.951
21

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Rotterdam is landskampioen kiezersbedrog

Nu Feyenoord de landstitel weer niet haalt, doen de Rotterdamse gemeentepolitici een gooi naar een ander kampioenschap: in kiezersbedrog

Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam stelt zijn stadgenoten in het vooruitzicht dat hij de instroom van Oost-Europeanen gaat indammen als hij eenmaal zijn felbegeerde wethouderszetel op de Coolsingel heeft ingenomen. Voor gemeentebestuurders ish et godsonmogelijk en bij eventueel falen levert het alleen maar een nieuwe categorie illegalen op, met alle bijkomende problemen van dien.

De PvdA-er Hamit Karakus belooft de Rotterdammers banen, terwijl juist bij de overheid – de enige sector waarin politici werkelijk verschil kunnen maken – de functies verdwijnen. En de VVD verspreidt een leuze met daarop: “In Rotterdam spreken wij Nederlands.” Vroeger gingen de bewoners van de Maasstad prat op hun talenkennis, maar dat is in de ogen van de Volkspartij voor Domheidsspreiding blijkbaar niet langer van deze tijd.

Ondertussen krijgt de gemeente per 1 januari 2015 de ouderen- en de jeugdzorg op zijn bordje en een heleboel extra verantwoordelijkheden op het gebied van uitkeringen. Hoe de gemeentelijke politiek dát gaat aanpakken, daar hoor je de dames en heren raadskandidaten niet over.

Zij denken blijkbaar dat de Rotterdammers van lotje getikt zijn. Dat zij niet begrijpen hoe zij bij de neus genomen en om de tuin geleid worden met vertogen die buiten de werkelijkheid staan en niets te maken hebben met de beleidsterreinen waarop een gemeentebestuur werkelijk iets kan bereiken. En dan achteraf bezorgde taal uiten over de lage opkomst en de crisis van de democratie! Of vóór de stembusgang op hoge toon uitroepen dat wie thuis blijft, achteraf niet moet zeiken!

Wie hoort wat de raadskandidaten zoal aan langdurig gelul over bijzaken en aan loze beloftes te berde brengen omdat zij denken zo het domme volk te kunnen paaien, krijgt begrip voor de thuisblijvers. Het is heel naar om je mede verantwoordelijk te voelen voor wat er op het gemeentehuis wordt aangericht. Als je op 12 september 2012 Samsom dan wel Zijlstra hebt gestemd, weet je precies wat ik bedoel.

Maar Rotterdam spant de kroon. Rotterdam krijgt de beker.

Beluister deze opiniebijdrage hier

Naschrift: de Rotterdamse wethouder Florijn maakt momenteel goede sier met een “Gouden Standaard” voor de zorg. Bij de voorbereiding van die standaard zijn burgers met zorgbehoeftes niet betrokken. Bovendien heeft een aantal betrokken organisaties haar handtekening nog niet gezet. Dat doen ze pas als ze werkelijk weten hoe uitgekleed het budget zal zijn dat de gemeentes van het Rijk krijgt om hun zorgverplichtingen uit te voeren. Lees het juichbericht hier


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (21)