193
4

GroenLinks gemeenteraadslid Amsterdam

Evelien is geboren op 28 oktober 1984 in Bussum. Ze woont sinds 2003 in Amsterdam. In 2008 woonde ze een half jaar in Nairobi (Kenia) om te werken voor de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, daarna ging ze een jaar studeren in New York (2008/2009) waar ze ook werkte voor een organisatie in Harlem die Afrikaanse vluchtelingen bijstaat met sociale, medische en juridische kwesties. In deze periode van 540 dagen in het buitenland hield ze een blog bij. Vanaf juni 2009 is ze weer terug in Nederland. Op 1 januari 2010 begon ze als promovendus aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze onderzoek doet op het gebied van internationaal vluchtelingenrecht en internationaal strafrecht. Daarnaast is ze sinds haar terugkeer uit New York ook lid van de gemeenteraad van Amsterdam voor Groenlinks. Op 3 maart 2010 werd ze opnieuw gekozen in de gemeenteraad. Ze publiceert op persoonlijke titel.

Ruimte voor cultuurmakers

Ateliers en broedplaatsen zijn schaars, toets de kwaliteit van de kunstenaars die ze gebruiken

Hmm. De framing van het Parool is niet helemaal de mijne, maar vooruit maar. Vorige week vrijdag diende ik een initiatiefvoorstel in: ‘Ruimte voor Cultuurmakers’. Het stuk gaat in op de problemen die veel vooral jonge kunstenaars in Amsterdam ondervinden als zij ruimte zoeken voor het maken, exposeren en verkopen van hun kunst. Net als studenten, jongeren, minima en gezinnen met kinderen hebben ook kunstenaars last van de schaarste aan geschikte en betaalbare ruimte. Dit voorstel tracht dat en andere problemen enigszins op te lossen.

Zo stel ik onder andere voor dat kunstenaars die de populaire ateliers en broedplaatsen huren – en die middels de gemeente mede worden gefinancierd – na drie jaar worden getoetst op wat zij hebben gedaan. Als dat veelbelovend is (dat moet een commissie van wijzen beslissen, dat is natuurlijk niet aan de politiek), dan mogen ze nog drie jaar blijven. Daarna moeten ze plek maken voor nieuwe talenten. Op die wijze blijft de doorstroom in dergelijke ruimtes aanwezig, en kunnen ook pasafgestudeerden van de Rietveld of internationale talenten uit Berlijn en Londen een plek vinden in Amsterdam.

Daarnaast is het zeer gewenst dat kunstenaars hun werk exposeren. Op die wijze kan het draagvlak onder Amsterdammers voor het broedplaatsenbeleid vergroot worden; immers, wat niet weet wat niet deert. Ook kunnen toegankelijke broedplaatsen kunst en cultuur laagdrempelig maken voor Amsterdammers die niet ieder weekend met hun museumjaarkaart staan te wapperen bij de Hermitage. Exposeren kan bovendien ook goed zijn voor de portemonnee van de kunstenaar.

Ook is het belangrijk dat er iets gedaan wordt aan de leegstand van kantoren in Amsterdam. Er is zoveel lege ruimte (meer dan 1 miljoen vierkante meter!), maar helaas is het niet lucratief voor eigenaren om hun gebouw anders te gebruiken. Van de bestuurlijke boete van 7500 euro, die sinds de Wet Kraken en Leegstand kan worden opgelegd aan pandeigenaren, liggen de meeste (grote) vastgoedjongens niet wakker. Daar is dus nationale wetgeving voor nodig. Ondertussen proberen we in Amsterdam te doen wat we kunnen. Dit en andere maatregelen moeten er voor zorgen dat Amsterdam een vitale en innovatieve culturele stad blijft!

** met dank aan John Goring voor het ingescande artikel!

Geef een reactie

Laatste reacties (4)