Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ruimte voor cultuurmakers

  •  
22-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Ateliers en broedplaatsen zijn schaars, toets de kwaliteit van de kunstenaars die ze gebruiken
Hmm. De framing van het Parool is niet helemaal de mijne, maar vooruit maar. Vorige week vrijdag diende ik een initiatiefvoorstel in: ‘Ruimte voor Cultuurmakers’. Het stuk gaat in op de problemen die veel vooral jonge kunstenaars in Amsterdam ondervinden als zij ruimte zoeken voor het maken, exposeren en verkopen van hun kunst. Net als studenten, jongeren, minima en gezinnen met kinderen hebben ook kunstenaars last van de schaarste aan geschikte en betaalbare ruimte. Dit voorstel tracht dat en andere problemen enigszins op te lossen.
Zo stel ik onder andere voor dat kunstenaars die de populaire ateliers en broedplaatsen huren – en die middels de gemeente mede worden gefinancierd – na drie jaar worden getoetst op wat zij hebben gedaan. Als dat veelbelovend is (dat moet een commissie van wijzen beslissen, dat is natuurlijk niet aan de politiek), dan mogen ze nog drie jaar blijven. Daarna moeten ze plek maken voor nieuwe talenten. Op die wijze blijft de doorstroom in dergelijke ruimtes aanwezig, en kunnen ook pasafgestudeerden van de Rietveld of internationale talenten uit Berlijn en Londen een plek vinden in Amsterdam.
Daarnaast is het zeer gewenst dat kunstenaars hun werk exposeren. Op die wijze kan het draagvlak onder Amsterdammers voor het broedplaatsenbeleid vergroot worden; immers, wat niet weet wat niet deert. Ook kunnen toegankelijke broedplaatsen kunst en cultuur laagdrempelig maken voor Amsterdammers die niet ieder weekend met hun museumjaarkaart staan te wapperen bij de Hermitage. Exposeren kan bovendien ook goed zijn voor de portemonnee van de kunstenaar.
Ook is het belangrijk dat er iets gedaan wordt aan de leegstand van kantoren in Amsterdam. Er is zoveel lege ruimte (meer dan 1 miljoen vierkante meter!), maar helaas is het niet lucratief voor eigenaren om hun gebouw anders te gebruiken. Van de bestuurlijke boete van 7500 euro, die sinds de Wet Kraken en Leegstand kan worden opgelegd aan pandeigenaren, liggen de meeste (grote) vastgoedjongens niet wakker. Daar is dus nationale wetgeving voor nodig. Ondertussen proberen we in Amsterdam te doen wat we kunnen. Dit en andere maatregelen moeten er voor zorgen dat Amsterdam een vitale en innovatieve culturele stad blijft!
** met dank aan John Goring voor het ingescande artikel!

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.