920
43

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Rusland terechte keuze

Een WK er is om te winnen en niet om te organiseren

Sepp Blatter en de Fifa hebben Rusland de WK gegund. Nederland en België hebben het nakijken. Voor niets zijn bij wijze van fans figuranten ingevlogen om bij het hoempa hoempa orkest te dansen en zo blijk te geven van hun oranje onschuld.

Tevergeefs hebben wij en onze zuiderburen gezegd, dat we toch heus graag aan alle eisen van de Fifa-bonzen willen voldoen. Zinloos waren alle inspanningen, alle praatjes, alle propagandafilmpjes, alle trucopnames met Heerenveen als voorplein van een superstadion, alle voorinvesteringen om keurig voor de dag te komen in de ogen van types als Blatter.

Dit alles lag maanden geleden al voor de hand. Rusland was de enige en de terechte keuze voor een organisatie als de Fifa. Dat is namelijk een door een comité van apparatsjiks gecontroleerde organisatie. Daar hebben ze net als vroeger in de Sovjet Unie een nomenklatura, een dunne laag van hoge pieten op sleutelposities naar wie al het goede, het dure en het waardevolle automatisch toevloeit. Zulke mensen willen niet praten met autoriteiten die misschien wel heel, heel erg blij en gelukkig zijn als Sepp Blatter naar hen glimlacht, maar tegelijkertijd uit een heel andere bestuurstraditie komen dan de Fifa-bonzen. Bestuurders die er bijvoorbeeld toch min of meer aan gewend zijn één enkele boekhouding te voeren en om rekening en verantwoording af te leggen over hun beleid. Dat leidt tot fricties en wrijvingen. Dat staat een soepele organisatie van het WK alleen maar in de weg.

Zulke autoriteiten komen bovendien uit landen met een kritische traditie, waar de oppositie op zoek is naar goede argumenten om ministers in het nauw te brengen, waar onafhankelijke media bestaan bovendien die aan onderzoeksjournalistiek doen.
Nee, daar houd je maar liever afstand van. Vlei ze een beetje. Laat ze komen. Gun ze hun dansje. Maar ga nooit met ze in zee. Zoek je natuurlijke partner.

Dan hoef je niet lang na te denken: dan strek je de hand uit naar Vladimir Poetin. Dat is iemand die van een feestje houdt. Dat is een man die gevoel heeft voor het grote. Dat is een man die wel raad weet met serieuze tegenkanting. Vladimir Poetin is iemand die je als FIFA-bestuurder instinctief begrijpt en dat is wederzijds. Als Vladimir Poetin een droom heeft, bijvoorbeeld stadions in Charkov en Odessa of zo, dan legt hij die droom niet aan een commissie voor, dan maakt hij die waar. Dan komt het in orde. Dan zet hij dat monument voor de schittering en het elan van zijn regering neer. En mochten er dan toch knelpunten zijn, dan worden die weggenomen.

Daarom heeft de Fifa terecht voor Rusland gekozen en niet voor Engeland of de Holland-België-combinatie.

Troost je met de gedachte, dat een WK er is om te winnen en niet om te organiseren.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (43)