1.606
13

Bestuurslid DWARS Leiden

Reinier van der Hulst is momenteel bestuurslid van de afdeling Leiden van DWARS, GroenLinkse Jongeren en heeft een MSc in Political Science

Rutte, de initiator van Groen Rechts laat groen links liggen

In het Buitenhof-gesprek met Rutte is het woord 'groen' niet één keer gevallen. Dit terwijl het opstarten van een groene energiesector enorm veel banen oplevert

Zondag 12 januari was premier Mark Rutte de centrale gast bij Buitenhof. In drie kwartier tijd werd hij ondervraagd over de delegatie naar Sochi, de economische crisis, visie in de politiek en Europa. De “premier van alle Nederlanders” haalde bij mij het bloed onder de nagels vandaan. Waarom?

In de antwoorden van Rutte stonden drie woorden centraal: handel, banen en economische groei. Zelfs als het over de zware Nederlandse delegatie voor de Olympische Winterspelen in Sotsji ging. Een goede relatie met Rusland betekent volgens de premier meer handel met de Russen. Een zware delegatie is dus volgens de premier een goed middel om deuren voor het bedrijfsleven te openen. Natuurlijk besteedt de delegatie, volgens Rutte, nog tijd aan de mensenrechten in Rusland. Maar het gaat om handel, banen en economische groei.

Europa
Rutte wil Nederland klaarmaken voor de toekomst, door het begrotingstekort weg te werken en werkgelegenheid te creëren. Blijkbaar draait de ideale maatschappij van Rutte om economische groei. Schijnbaar heeft hij geen maatschappelijke toekomstvisie. Sterker nog: in de vooruitblik op het interview werd vermeld dat Rutte een afkeer heeft van visie in de politiek. In een kabinet met de Partij van de Arbeid kan ik mij voorstellen dat het moeilijk is om als VVD-premier een ideaal toekomstbeeld te schetsen, aangezien deze twee partijen tegengestelde toekomstbeelden hebben. Echter doet Rutte nauwelijks moeite om als leider van de VVD zijn steun voor de liberaal Guy Verhofstadt als kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie te verhullen. Als het commentaar valt dat Verhofstadt erg pro-Europees is, doet Rutte dat af door te stellen: ach, alle Belgen zijn pro-Europees.

Wat wil Rutte dan met Europa? Rutte ziet niets in een eventueel uittreden van Nederland uit de Europese Unie. In plaats daarvan stelt hij dat Europa in dienst van Nederland moet staan. Handel, banen en economische groei – daar zijn ze weer – zijn hierbij de sleuteltermen. Zolang Europese samenwerking maar vruchtbaar is voor Nederland. Alle zaken waar Nederland zelf de zeggenschap over kan hebben zouden terug moeten naar Den Haag. Dat klinkt aardig, maar het blijken loze kreten zodra Nederland op één van deze teruggeëiste terreinen een probleem niet alleen de baas kan.

Groen
En dan zijn er nog de beleidsterreinen waarbij Europese samenwerking echt voor het verschil kan zorgen. Onderwerpen waarbij visie een rol speelt; toekomstvisie, met het oog op de veranderende maatschappij. In het gesprek met Rutte is het woord ‘groen’ niet één keer gevallen. Waarom is dit belangrijk? Het opstarten van een groene energiesector levert enorm veel banen op. Daarbij zou Nederland minder afhankelijk worden van onder andere gas en olie. Groen levert banen op, is goed voor de handel en resulteert dus in economische groei. Daarbij wordt Nederland door de opwekking van groene energie minder afhankelijk van andere landen. De Rutte die ooit Groen Rechts lanceerde laat nu groen links liggen.

Aan de hand van wind-, water- en zonne-energie is Nederland in staat om het aandeel schone energie enorm te doen stijgen. Het mooie van groene energie is dat iedereen met een paar zonnepanelen zijn eigen energie kan opwekken. De vrije markt biedt Europa de mogelijkheid om te vergroenen en energie op basis van fossiele brandstoffen af te zweren. Stel je eens voor, een Europa dat volledig op groene stroom draait… Blijkbaar realiseert de ooit ‘groene’ Rutte zich niet dat een vergroening een flinke zet in de juiste richting zou zijn, zowel voor Europa als voor Nederland.

In 2010 presenteerde Rutte zich als “premier van alle Nederlanders”. Hij moet nog heel wat doen, wil hij mijn premier worden.

Dit artikel verscheen eerder op de website van Bureau de Helling en de website van Reinier van der Hulst

Volg Reinier van der Hulst ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (13)