4.734
64

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Rutte en Baudet moeten gewoon debatteren in een lege studio

Mij spreekt het in ieder geval niet aan: twee politici die de showman uithangen terwijl zij elk opgezweept door een eigen aanhang elkaar met oneliners vliegen proberen af te vangen

Hoe staat het nou met dat debat tussen Mark Rutte en Thierry Baudet? Wij naderen de verkiezingsdatum met rasse schreden en nog weet het publiek niet waar en wanneer de beide politieke leiders de degens zullen kruisen. Op deze manier komt er niets van terecht en kunnen ze elkaar de schuld geven van het échec. De ander duikt weg door onmogelijke eisen te stellen.

Baudet suggereert Facebook als medium voor het debat, maar Rutte wilde dat het debat absoluut ook op de reguliere
televisie werd uitgezonden.

Baudet
Screenshot: FvD

Bovendien heeft de leider van het FvD voorgesteld om op treden in wat hij een lagerhuis-setting noemt. Tegenover elkaar staan twee tribunes met aanhangers, een voor VVD-ers en een voor de matrozen van de renaissancevloot. Wat Rutte daarvan vindt, is nog onbekend.

Mij spreekt het in ieder geval niet aan: twee politici die de showman uithangen terwijl zij elk opgezweept door een eigen aanhang elkaar met oneliners vliegen proberen af te vangen. Dat lijkt allemaal een beetje te veel op de paardenrennen in het Romeinse Rijk. Thierry is Ben Hur niet en supporters horen thuis in de Johan Cruijff Arena.

Als Rutte en Baudet de democratie lief hebben, dan geven zij de kiezers kans zich een beeld te vormen van wat zij denken over heden, verleden en toekomst van de Europese Unie. Een ander thema kan het debat moeilijk krijgen, want beiden zijn geen kandidaat voor een functie in Brussel. Althans niet officieel. Als je een verkiezingsdebat wil hebben, dan moet je Azmani en Eppink nemen. Niet erbij. En evenmin in de hoofdrol. Maar alléén. Het is onzin en vernederend als zij er voor spek en bonen bij zitten, nu en dan aangeprezen door hun politieke leiders. Nee, dat is niks.

Het debat duurt anderhalf uur. Rutte en Baudet verschijnen in een lege studio. Je kunt ze eventueel achter een katheder zetten maar ook laten plaatsnemen op een grote bank met tussen hen in de presentator van het programma, die er voor zorgt dat ze allebei de kans krijgen hun argumenten naar voren te brengen. Er zijn geen goedkope grappen met zandlopers en stopwatches. Het gaat gewoon ergens over. Wie is die presentator dan? Er is in Hilversum genoeg volk dat met zo’n rol geen moeite heeft. Laten Rutte en Baudet samen uitmaken wie het zal worden. Ik zelf zou proberen Bernard Hammelburg van BNR voor een avond in te huren maar wie ben ik, eenling achter de computer? God verhoede dat het de duiders van deze tijd zijn a la Jaïr Ferwerda of Joost Vullings.

Uiteraard kan het debat ook op de sociale media worden gevolgd.

Op deze manier worden  de kijkers in staat gesteld er met behulp van hun gezonde verstand  achter te komen wie van de twee zijn zaakjes het best voor elkaar heeft. Rutte of Baudet. Zonder dat ze worden gestoord door allerlei snaaksigheden, ironisch bedoelde decorstukken en olijke presentatoren die op een fluitje blazen als de stopwatch de nul bereikt heeft en dat soort ongein meer.

Alleen zo nemen politici zichzelf, de politiek en de burger serieus.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (64)