Laatste update 10:42
3.230
26

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Rutte en Erdogan speelden een spel elk voor hun eigen domkoppen

Ja, je kunt in deze postmoderne tijden volk aan je binden door de raciale of de etnische kaart te spelen

Het was te verwachten dat Marc Rutte en Recep Tayyip Erdoğan het nog voor de jaarwisseling weer goed zouden maken. Beide politici hadden er belang bij de agressieve domkoppen onder hun aanhang binnenboord te houden. In Nederland haalde de VVD de oogst binnen door weifelende aanhangers van de VVD en misschien Thierry Baudet af te houden. Erdogan kreeg ondertussen het broodnodige applaus en waarderende spreekkoren door het op te nemen voor zijn landgenoten (zo ziet hij het) die in het naar fascisme neigende Nederland worden onderdrukt. Dat opzwepen van volksmassa’s heeft hij nodig want Turkije is tot op het bot verdeeld. De helft van de kiezers moet weinig tot niets van deze politicus hebben met zijn zogenaamde vroomheid en de vijftienhonderd kamers van zijn splinternieuwe presidentieel paleis. Het steekt topkapi in Istanboel naar de kroon.

Lion’s tail
De politieke tactiek van beide leiders komt uit de Verenigde Staten waar in de negentiende eeuw politici aanhang verwierven onder de Ierse immigranten door gratuit te keer te gaan tegen het onderdrukkende Britse koninkrijk waaruit zij waren vertrokken. ‘Twisting the lion’s tail’ heette dat. Nadat men de verkiezing had gewonnen, liet men zich uiteraard gaarne fêteren op de recepties van de Engelse ambassadeur want het was allemaal voor de Bühne.

Rutte en Erdogan in betere tijden

Ja, je kunt in deze postmoderne tijden volk aan je binden door de raciale of de etnische kaart te spelen. Goedgelovige en domme mensen hebben nu eenmaal ook stemrecht. Zij laten zich graag een rad voor ogen draaien als leiders een flinke trap geven in de richting van de zondenbok die ze voor al hun problemen en falen verantwoordelijk houden. Rutte en Erdogan, ze deden aan een potje armworstelen op het plein om de brooddronken aanhang reden tot juichen te geven maar het was allemaal spel. En het mocht uiteraard niet te lang duren want dan ging het geld kosten. Nu denken ze samen terug aan de mooie dagen na nieuwjaar toen ze allebei de politieke winst konden binnenharken.

Doelwit
Het feest is afgelopen. Het moment is aangebroken om te benadrukken dat Nederland en Turkije al meer dan vier eeuwen in vriendschap verbonden zijn. Turken kunnen niet alleen schelden maar ook kussen. Luister maar naar Miljenko Turk. En als de nood aan de man komt, doet zich wel een ander doelwit voor.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (26)