23.749
89

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Rutte en Maxima waren niet een beetje dom. Ze handelden buitengewoon stompzinnig en gevaarlijk

'Door dat gesprek aan te gaan, door te poseren, heeft Maxima een klap in het gezicht gegeven aan alle politieke gevangenen in Saoedi-Arabië'

Het was niet een beetje dom. Het was buitengewoon stompzinnig en gevaarlijk van koningin Maxima om op de foto te gaan met een grijnzende kroonprins Salman nadat ze zo fijn over de positie van de vrouw hadden gepraat.

En dan nam premier Mark Rutte ook nog de ministeriële verantwoordelijkheid voor de uiterst schadelijke gaffe van onze koningin. Hij verdedigde haar optreden met verve. Het was juist heel goed dat zij niet over de oorlog in Jemen of de moord op Kashoggi was begonnen, aldus een verbolgen premier, je kon niet overal de hele VN-agenda afwerken tenslotte.

Gebraden haan
Op deze wijze heeft Nederland het kwaadaardige regime van de potentaat Salman extra legitimiteit gegeven. En niet als enige. Alle landen die deelnamen aan de G20-bijeenkomst in Osaka hebben de Saoedische kroonprins volop de kans gegeven om de gebraden haan uit te hangen. Je vraagt je natuurlijk in gemoede af wat een telg uit het huis van Saoed in de naam van Allah doet op een bijeenkomst die gewijd is aan de empowerment van women maar dat is allemaal tot daaraan toe.

Cc-foto: Jos @ FPS-Groningen

Koningin Maxima heeft een stevige bijdrage geleverd aan de boodschap die kroonprins Salman allereerst in eigen land maar ook in de rest van het Midden-Oosten verspreidt: ik heb de steun van de hele wereld. Mij ontvangen ze overal met égards. Ik ben bevriend met de koninklijke hoofden in de hele wereld, kijk maar naar dat gesprek met koningin Maxima. Dus ik kan doen wat ik wil.

Klap
Door dat gesprek aan te gaan, door te poseren, heeft Maxima een klap in het gezicht gegeven aan alle politieke gevangenen in Saoedi-Arabië van wie de meesten lijfstraffen wacht of een laatste gang naar Chop Chop Square in Riadh, waar ouderwets met een kromzwaard hoofden worden afgehakt. Zij heeft daarnaast met de punt van haar ongetwijfeld hooggehakte rechterschoen de burgerslachtoffers in Jemen een winkelhaak gegeven want de hongersnood in dat door burgeroorlog verscheurde land wordt in belangrijke mate veroorzaakt door de Saoedische militaire interventie.

Dan hebben we het nog niet eens over het lot van de kritische journalist Kashoggi, die zoals iedereen op deze aardbol weet, in het Saoedische consulaat te Istanboel eerst werd vermoord en daarna in stukjes gehakt. Kijk, laat Salman zien, tot dat soort acties geef ik opdracht en toch zit ik met koninginnen op vriendschappelijke voet te overleggen. Gehoorzaam me. Werk me niet tegen. Ik zal je altijd grijpen. En ik krijg er alle eer en waardering voor. Thuis in Riadh gaat ongetwijfeld nog een extra bom duiten naar de verdere verspreiding van het salafisme over heel de wereld. Ze durven me toch niet serieus tegen te spreken, denkt Salman na zijn triomfantelijke terugkeer uit Osaka.

Geloofwaardig
Nederland moet na dit échec Erdogan of Khamenei nodig op de vingers tikken over hun mensenrechtenbeleid. Of Syrië, of Israël. Zal dat even geloofwaardig overkomen. Koningin en premier hebben weer eens bewezen hoe nauwkeurig Multatuli anderhalve eeuw geleden al ons goede vaderland definieerde: een roofstaat tussen de Eems en de Schelde. Saoedi-Arabië is immers een grote handelspartner. Dan mag zo’n kroonprins alles. Dan ga je grijnzend met hem op de foto. Dan sta je te knipmessen. Dan druk je hem de hand. Dan kies je als koopman met je VOC-mentaliteit – althans zoals je die in je beperkte brein definieert – voor de winst op de korte termijn.

En als het payback time is, ach, wie dan leeft die dan zorgt. Het is toch maar de gewone man of vrouw die de prijs betaalt als straks de afrekening komt.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (89)