1.111
13

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Rutte, geef die spindoctor vrijaf

Zowel Mark Rutte als Jan Peter Balkenende moeten wel eens dagdromen van een Nederland zonder Geert Wilders.

Dan zouden zij donderdagochtend meteen al kunnen beginnen met hun rechtse coalitie. Maar de blonde demon is er wel en elke zetel meer vergroot de politieke instabiliteit.

In dit licht bezien kun je het Mark Rutte niet kwalijk nemen dat hij in debatten probeert de PVV-kiezer te paaien met rechtse demagogie. Elke zetel minder voor de PVV is er één. Toch zijn er grenzen en Rutte wist er afgelopen maandag in zijn woordenwisseling met Balkenende een te overschrijden. Weet U wat asociaal is, riep hij uit, niet willen bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking terwijl er verder wel op van alles en nog wat wordt bezuinigd. Op de achtergrond zweefde zijn beschuldiging dat het CDA de AOW-er zijn vakantiegeld af wil pakken.

Van elke VVD-er vind ik het okee als hij of zij op deze wijze rechtse demagogie bedrijft. Van Rutte is dat niet acceptabel. Waarom niet? Hij heeft een prachtige loopbaan als topmanager bij Unilever achter de rug. Hij heeft internationale ervaring. Hij kent de wereld.

Unilever is een bedrijf waar je aan kunt komen met een goed verhaal over maatschappelijk bewust ondernemen. Het werkt dan ook sinds jaar en dag vruchtbaar samen met het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties, zoals bijvoorbeeld blijkt uit dit interessante verslag.

Rutte weet dan ook beter, dat kan niet anders en je zult zien dat straks bij coalitie-onderhandelingen die bezuinigingen op de ontwikkelingshulp naar de achtergrond verdwijnen.

Maar nu probeert hij de Wildersfans lekker te maken met een goedkope slogan. Dat is geen niveau. Het zal ook niet helpen. Waarom zou die Wildersfan voor het B-merk van Rutte gaan als hij voor hetzelfde geld het A-merk van Wilders kan krijgen? Man, verlaag je niet zo. Houd op met de intelligentie van het grote publiek te onderschatten. Geef die spin doctor vrij af en laat zien dat je wel degelijk meer inhoud hebt dan in een enkele slogan past.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (13)