1.199
7

Redacteur BNNVARA

Dennis l'Ami is journalist en schreef onder voor Frontaal Naakt, State Magazine, AD, De Kanttekening, De Correspondent

‘Rutte haalt Wilders rechts in’

Rutte blijft stijf rechts, een soort omgekeerde Arjen Robben

Beste Mark,

Jij? Op een Bilderbergconferentie? Dat is toch dat obscure praatclubje waar de elite van de elite van de elite beslist wie er het jaar daarop het Eurovisie songfestival mag winnen? Daar heb jij toch niets te zoeken? En Alexander toch ook niet? Hij riep meteen maar dat hij premier wil worden van dit land. Alexander Pechtold van D66! Mijn buurjongen wil graag Jay-Z worden zodat hij iedere morgen naast Beyoncé wakker wordt maar ook dat gaat niet gebeuren.

Al met al is die conferentie zo schimmig als de partijfinanciering van de PVV. Nu we het daar toch over hebben. Je lijkt op dit moment bezig om Geert rechts in te halen met 130 kilometer per uur. In de Volkskrant stond zaterdag de kop Rutte: desnoods immigratie ‘Deense stijl’ boven een artikel waarin jij pleitte voor strengere Europese immigratieregels. Aanvankelijk dacht ik dat er een foutje was gemaakt. Als je zo’n kop leest, denk je dat de dienstdoende redacteur jouw naam heeft verwisseld met die van Geert. Maar nee, het ging echt om jou. En daarom schrijf ik je deze brief: je bent jezelf niet meer de laatste tijd, zo lijkt het.

Het begon allemaal na de verkiezingen van 2010 door een gedooggezinnetje te stichten en het eindigt voorlopig bij die bridgeclub van Bilderberg. Mensen komen daar knettergek van terug, kijk maar naar Alexander. Straks wil hij nog naar het Eurovisie songfestival, mij zou het niet verbazen. Maar terug naar jou.

In The Godfather I zegt Marlon Brando, na de hele film zijn pijlen te hebben gericht op concullega Don Tattaglia, dat hij al die tijd niet door had dat het een andere vrije ondernemer was geweest die Don Corleone had dwars gezeten: de onvolprezen Don Barzini. Ik begin te geloven dat Wilders Don Tattaglia is, en jij Don Barzini. Terwijl heel Nederland Wilders bij zijn uitgroei afknipte om zijn gezwets, lachte jij in je vuistje. Al die onzin kwam uit jouw koker, Mark. Niets gedogen, niets Wilders die voor eigen rekening spreekt. Je was het met hem eens en gaat zelfs nu nog, in demissionaire staat, door op de ingeslagen weg. Je probeert op dit moment de weg naar Nederland potdicht te krijgen. Je bent rechtser dan een bejaarde autorijder die met 65 kilometer per uur over de rechterbaan kuiert. Het liefst zou je op de vluchtstrook rijden als je de kans zou krijgen, en ondertussen maar pleiten voor hogere snelheden! Nee, jij blijft stijf rechts. Een soort omgekeerde Arjen Robben, zou je kunnen zeggen.

Goed, een mafiafilm is wat anders dan de Nederlandse politiek. Het grootste verschil is natuurlijk dat een mafiabaas niet wordt gekozen, maar de intriges, de clanvorming en de achterkamertjes: het is één pot nat. Geert Wilders is – in mafiatermen – een ordinaire soldaat. Een soldaat die wordt aangestuurd door zijn capo. Mark Rutte, capo di tutti capi.

Dennis L’Ami schrijft iedere woensdag een column in de vorm van een brief op Joop waarin hij het nieuws op satirische wijze beschrijft

Geef een reactie

Laatste reacties (7)