728
14

GroenLinks gemeenteraadslid Amsterdam

Evelien is geboren op 28 oktober 1984 in Bussum. Ze woont sinds 2003 in Amsterdam. In 2008 woonde ze een half jaar in Nairobi (Kenia) om te werken voor de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, daarna ging ze een jaar studeren in New York (2008/2009) waar ze ook werkte voor een organisatie in Harlem die Afrikaanse vluchtelingen bijstaat met sociale, medische en juridische kwesties. In deze periode van 540 dagen in het buitenland hield ze een blog bij. Vanaf juni 2009 is ze weer terug in Nederland. Op 1 januari 2010 begon ze als promovendus aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze onderzoek doet op het gebied van internationaal vluchtelingenrecht en internationaal strafrecht. Daarnaast is ze sinds haar terugkeer uit New York ook lid van de gemeenteraad van Amsterdam voor Groenlinks. Op 3 maart 2010 werd ze opnieuw gekozen in de gemeenteraad. Ze publiceert op persoonlijke titel.

Rutte richt zijn pijlen op bruggenbouwers

Regering heeft een hekel aan alles wat met het land achter de dijken te maken heeft

Onze knetterrechtse regering heeft niet alleen een hekel aan zieke mensen, aan het openbaar vervoer, aan de natuur, aan werkende ouders, aan arbeidsmigranten, aan studenten, aan homo’s die willen trouwen, aan kunst en cultuur, maar ook aan alles wat met het land achter de dijken te maken heeft. Een van de laatste slachtoffers lijkt het Koninklijk Instituut voor de Tropen te zijn: een kennisinstituut voor internationale en interculturele samenwerking.

Het KIT werkt aan duurzame ontwikkeling, aan armoedebestrijding en aan cultuurbehoud en -uitwisseling. Het KIT draagt bij aan het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking en respect voor andere culturen. Niet zo gek dat Rutte-Rechts zijn pijlen op dit instituut heeft gericht.

Momenteel wordt het KIT betaald uit ontwikkelingssamenwerking. Daar gaat de komende jaren honderden miljoenen op worden bezuinigd, en dus sneuvelen niet alleen allerlei projecten in andere landen, ook het KIT moet eraan geloven. GroenLinks heeft altijd de bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking bestreden: wij willen graag 0,8 procent van het BNP blijven besteden aan armoede-, landbouw- en genderprojecten. Dat bleek uit ons verkiezingsprogramma, en dat blijkt ook uit de tegenbegroting van de Tweede Kamerfractie voor 2012. Wij steunen de wegbezuiniging van het KIT dan ook niet, dat moge duidelijk zijn.

Gelukkig zijn wij niet de enige: afgelopen zaterdag stond ik tussen honderden mensen die het KIT allemaal een warm hart toedragen. Met een actie die binnen een week was bedacht en waar ruim 700 mensen op afkwamen, protesteerden we tegen de sluiting van het KIT. Ik vond het een fijne actie. De zon scheen, diverse ensembles maakten muziek, er was erwtensoep, en de betogers waren zeer divers: oud en jong, internationale socialist en man-in-pak, zwart en wit. Ik hoop dat er een manier wordt gevonden om het KIT, en daarmee ook het Tropenmuseum, te redden van sluiting. In elk geval verwacht ik dat al die betogers van het afgelopen weekend (niet alleen die bij het KIT, maar ook die van het GVB) bij de volgende verkiezingen niet op VVD of CDA stemmen. Dat zou pas echt een redding zijn

Geef een reactie

Laatste reacties (14)