Laatste update 22:57
5.123
80

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Rutte voedt de angst en het heilig respect voor de islam op uiterst rechts

'In het diepst van hun hart geloven Wilders of Baudet niet in de innerlijke kracht van de westerse waarden of de joods-christelijke traditie, anders zouden ze niet zo huiveren voor de terugkeer van peuters uit het land van de vijand'

Premier Mark Rutte is niet van plan gehoor te geven aan de oproep van kinderombudsman Margritte Kalverboer om de kinderen van Nederlandse jihadisten uit Syrië en Irak terug te halen. Het dappere Nederland laat de Koerden liever met de stukken zitten, daarbij aansluitend bij een oude westerse traditie. Nu en dan zijn de Koerden nuttig om de kastanjes uit het vuur te halen maar als het gaat om het inwilligen van hun politieke eisen is men in Europa en Amerika niet thuis.

Angst
De achtergrond hiervan is angst voor de rechterflank. Rutte moet zich indekken tegen de concurrentie van de PVV en Forum voor Democratie. Daar heeft men een heilig respect voor de magische krachten van de islam. Weliswaar duidt uiterst rechts in Nederland deze godsdienst graag aan als een ideologie, maar in de praktijk ziet het er een soort besmetting in waartegen geen geneesmiddel bestaat. Zelfs kleine kinderen veranderen in tikkende tijdbommen als zij er eenmaal aan zijn blootgesteld. Daar helpt geen lieve moederen aan.

Hiervoor bestaat een parallel in het verleden: de Weerwolven. In de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog bracht dr. Joseph Goebbels een radiozender in de lucht die steeds instructies gaf aan jonge nationaalsocialisten in de door de geallieerden al bezette gebieden. Daardoor ontstond de indruk dat er een beweging van Weerwolven bestond die met sabotageacties verwarring stichtten. De hele beweging bestond voor geen meter maar de geallieerden hebben er nog jaren naar gespeurd. Zij waren ervan overtuigd dat Duitsland vol zat met jongeren die aan Hitler en zijn denkbeelden verknocht bleven. En bereid waren tot extreem geweld. We zien nu hoe het ingestorte IS dezelfde tactiek gebruikt: er worden – nu via het internet – aanwijzingen verspreid om achter het front tot gewelddadige actie over te gaan. Zo slaagt IS erin een angst te zaaien die op geen enkele manier in overeenstemming is met de innerlijke kracht van deze mislukte beweging.

Zelfvertrouwen
Het merkwaardige is dat juist PVV en FvD, aangeblazen door geestverwante blogs als GeenStijl of The Post online, voor deze propaganda vallen. Het kan haast niet anders of dat gezwaai met de vlag is een vorm van fluiten in het donker. In het diepst van hun hart geloven Wilders of Baudet niet in de innerlijke kracht van de westerse waarden of wat zij in die kringen wel aanduiden als de joods-christelijke traditie. Anders zouden ze niet zo huiveren voor de terugkeer van peuters uit het land van de vijand. Uiterst rechts wordt gekenmerkt door een totaal gebrek aan zelfvertrouwen. En dat wordt dan overschreeuwd.

Hoe dan ook, het is wel een probleem voor Rutte. Deze ridders van de wanhoop hebben een grote electorale aantrekkingskracht, zo blijkt uit elke peiling. Daarom roept hij: “Ik ril óók. Ik ben net zo’n angsthaas als jullie. Tegen de verleiding van de islam kan niemand op. Eens bekeerd altijd bekeerd. Die kindjes zijn (weer)wolven in schaapskleren. Vertrouw op mij. Zij komen er niet in.” En dan brengt hij een kutsmoes die heel erg past bij de koude rillingen van de wegduikers achter de dijken: “Het is te gevaarlijk in die gebieden.” De Koerden vragen Nederland met klem om hun krijgsgevangenen met een Nederlands paspoort op te halen. Doen we niet. We zeggen dat het te link is. Huu, eng in zo’n woestijn. Daar worden wij – gewend als we zijn met onze voeten in het slappe veen en de zompige klei te zijn – bang van.

Pleefiguur
Die oude VVD-mastodont uit de twintigste eeuw, Frits Bolkestein had daar een mooie term voor: een pleefiguur slaan. In dit land heerst altijd grote verontwaardiging over landen die hun onderdanen niet terugnemen als de autoriteiten ze kwijt willen. Nu we in staat zijn in de praktijk te brengen wat wij preken, doen we precies hetzelfde: we laten onze onderdanen zitten waar ze zitten. Wij wassen onze handen in onschuld.
Het is door mij al eerder gezegd: een zelfbewust land, dat in zichzelf en zijn idealen gelooft, neemt onderdanen terug die zich in het buitenland met misdadige politiek hebben bezig gehouden. Zij zullen zich dan hier voor de rechter moeten verantwoorden. Waarom? Het gaat niet om pillensmokkel of een inbraak. Het gaat om betrokkenheid bij misdaden tegen de menselijkheid.

En voor kleine kinderen vinden wij een humane en effectieve oplossing. Dit land zou geen knip voor zijn neus waard zijn als het daartoe niet in staat was. Het Wildersvolk en het Baudettianisme mogen de hoop dan hebben opgegeven, er zijn nog genoeg mensen die wel in Nederland en zijn waarden geloven.

Gedachte achteraf: Is dit een onderschatting van het terroristische gevaar? Allerminst. Dat bestaat zoals blijkt uit aanslagen die nu en dan plaats vinden. Strijk en zet wordt dan achteraf duidelijk hoe de diensten zo’n persoon al lang in de smiezen hadden maar geen aanleiding zagen om in te grijpen. Terroristen kunnen wel eens profiteren van inschattingsfouten. Het is geen gebrek aan informatie die zulke terroristen kansen geeft maar een niet adequate reactie op die kennis. Dát is het probleem waar wij in deze oorlog tegen islamisten mee worstelen. De diensten kennen de vijand maar reageren soms nog te laat.

Luister hier naar een fragment van de Weerwolfzender:


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (80)