Laatste update 10:24
3.792
86

Gemeentedichter van Veghel

Bas Geeraets is in 1979 geboren te ’s-Hertogenbosch Noord-Brabant en groeide op in Vught.
Zijn middelbare schoolperiode in Den Bosch bracht hem tijdelijk naar de Lerarenopleiding
Nederlands in Utrecht en vanuit daar naar de Kunstacademie in Breda, waar hij in 2005
afstudeerde als beeldend kunstenaar. Na zijn afstuderen is Bas Geeraets gaan werken en is zich naast zijn werk, vanaf 2010 gaan richten op schrijven. Dat resulteerde in een tweetal gepubliceerde columns in dagblad De Pers en in 2011 een publicatie in dichtbundel ‘Dansen op de maat van het ogenblik’ naar aanleiding van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd. In 2012 is Bas Geeraets uitverkozen tot de Gemeentedichter van Veghel, debuteerde hij in De Leunstoel www.deleunstoel.nl met korte verhalen, schrijft columns en gedichten voor De Koerier (Veghel) en is werkzaam als copywriter op freelance basis.

Rutte zoekt geen oplossingen, maar wakkert haat aan

'Het klinkt alsof het u niet bevalt hoe het in Nederland gaat. En wat zegt u ook alweer als het niet bevalt in Nederland? Precies'

Geachte Premier Rutte,

Laat ik maar meteen vooropstellen dat ik graag weg zou willen uit Nederland. Waarschijnlijk om compleet andere redenen dan die u voor ogen hebt. Ik wil weg om het gebrek aan tolerantie. Omwille van de harde woorden die u uitspreekt. Ik wil weg uit Nederland omdat u met uw uitspraken xenofobie bevordert, waardoor verdraagzaamheid een schaars goed wordt in onze samenleving. Het creëren van verschillen kan iedereen, maar als vertegenwoordiger van alle Nederlanders is het uw taak naar verbinding te zoeken en niet op individuele gevallen in te gaan die een verdere tweespalt veroorzaken.

Schermafbeelding 2017-01-15 om 13.34.07Het aanhalen van voorbeelden mag een probleem inzichtelijk maken, maar u weet net zo goed als ik dat het probleem dat u schetst een duidelijke kleur heeft. Het aanwakkeren van haat en het niet actief (en zichtbaar) zoeken naar oplossingen is voor mij een makke die ik u aan mag rekenen en dat draagt bij aan een wrang gevoel in de maag. Dermate wrang dat een vertrek uit Nederland een zeer aannemelijke begint te worden.

En wat denkt u van alle ontevreden burgers, die graag uw ideeën en die van Geert Wilders volgen? Denkt u echt dat de xenofobe achterban blij is om op dit moment in Nederland te wonen? Bevalt het hen? Bevalt het Opoe Henkie die op vier hoog achter zit te wachten op zijn verpleegster omdat zijn broek drijfnat is van de urine? Denkt u echt dat de ouders van kinderen die in het speciaal onderwijs thuishoren blij zijn met de keuze voor normaal onderwijs in klassen van 30+ kinderen waar de aandacht ontbreekt voor de leerlingen die duidelijke extra aandacht behoeven. Zullen zij zeggen dat het hen bevalt in Nederland te wonen? Of zij die met hart en ziel een stem hebben uitgebracht op een referendum waar een duidelijk antwoord op is gekomen dat vervolgens volkomen genegeerd wordt, bevalt het hen?

Bevalt het Esther, Piet, Klaas, Donna en Achmed dat zij te maken hebben met het monopolie van de Nederlandse Spoorwegen met kostbare ritprijzen en achteruithollende klantbeleving? Of Naomi die continu vaststaat met haar autootje omdat de wegen dichtslibben wegens een goed alternatief? Bevalt het de ZZP-ers? Bevalt het de kunstenaars? Bevalt het de dertigers die zojuist ontslagen zijn en maar moeilijk weer aan een vaste en vooral uitdagende baan komen? Bevalt het de, in uw ogen geschikte, minderheden die door uw opmerkingen verder in een verdomhoekje komen te staan en als gevolg daarvan verder van de maatschappij die u voor ogen hebt, komen te staan.

Of ik het met bovenstaande mensen en meningen eens ben doet niet ter zake. Wat wel ter zake doet is dat het niet alleen de allochtone Nederlander is die het niet bevalt op dit moment. Het bevalt wel meer mensen niet. Het is uw taak te zorgen dat het iedereen bevalt. Althans zo veel als mogelijk. Dat is de reden dat u een volksvertegenwoordiger bent. Om onze belangen te behartigen. En daar hoort ook de man bij die geen handen wil schudden. Het is niet belangrijk of u of ik het eens zijn met de kenmerken en gewoonten van verschillende culturen, denkwijzen of leefgewoonten. Het is uw taak hier een oplossing voor aan te dragen. Want weet u, het klinkt alsof het u niet bevalt hoe het in Nederland gaat. En wat zegt u ook alweer als het niet bevalt in Nederland? Precies. Uw eigen woorden.

En uiteraard Premier Rutte begrijp ik dat er verkiezingen aankomen en dat u uw toon aanpast. Zoals u deed toen u elke werkende Nederlander 1000,- bood. Ik snap dat u het electoraat, dat sterk naar de PVV neigt, af wil snoepen van de rechts rabiate ijdeltuit uit Venlo. Begrijp wel dat u hiermee anderen tegen zich in het harnas jaagt. In plaats van mogelijkheden en oplossingen uit te dragen bent u bezig met het pluche. En dat komt er nog eens bij meneer Rutte, dat bevalt mij niet.

Met vriendelijke groet,

Bas Geeraets

Geef een reactie

Laatste reacties (86)