1.090
0

Filmmaker, journalist

Bart Juttmann (1981) is filmmaker, journalist en tekstschrijver. Hij recenseert films voor tijdschriften en websites. Daarnaast schreef hij onder meer het scenario voor de webserie 'Ideale liefde' (2013). Andere producties zijn 'Het laatste woord' (2011); 'Thuisfront' (2008); 'De Ein fan 'e Wrald’' (2007); 'The seven of Daran; the battle of Pareo Rock' (2005-2007)

Ryan Gosling’s regiedebuut is als parodie op arthouse film

Op het Filmfestival van Cannes werd Lost River, het regiedebuut van acteur Ryan Gosling, begroet met boe-geroep

Nu de film bijna een jaar later in de Nederlandse bioscopen uitkomt, wordt hij in verschillende kwaliteitskranten positief en zelfs enthousiast besproken. Zien de Nederlandse critici iets wat in Cannes over het hoofd werd gezien of willen ze gewoon tegendraads zijn?

Lost River speelt zich af in het door crisis getroffen Michigan. Mensen trekken weg, gebouwen staan leeg, de achterblijvers keren terug naar een primitievere beschaving. Om de hypotheek te betalen stemt alleenstaande moeder Billy is er mee in te gaan werken in de nachtclub van de bankmanager, waar bizarre, bloeddorstige shows worden opgevoerd. Onderwijl raakt haar zoon in de problemen met een plaatselijke zware jongen. Dit is een simpele versie van wat moet doorgaan voor het verhaal van de film.


Een kopie van een film

Ryan Gosling maakt er geen geheim van dat hij gretig leent van cinematografische grootheden als David Lynch, Terrence Malick, Harmony Korine en Nicolas Winding Refn. Na een paar minuten wordt duidelijk dat hij zich hier aan hopeloos vertilt. Gosling is zo druk bezig met het kopiëren van zijn voorbeelden, dat hij geen aandacht besteedt aan zaken zoals geloofwaardige karakters, invoelbare motivaties of een sterk plot. Hierdoor wordt de nadrukkelijke stijl een holle huls.

Het acteerwerk is over het geheel genomen goed, de locaties zijn fraai, het camerawerk van de Belg Benoît Debie is zoals altijd indrukwekkend en de film bevat hier en daar een paar krachtige momenten. Maar het vormt allemaal geen coherent geheel. Als er achter Lost River iets van diepere gedachtes schuilgaan, weet Gosling die niet over te brengen.

En dus kijken?

Een jaar of tien geleden was er een stel parodieën op populaire filmgenres met titels als Date Movie, Scary Movie en Epic Movie. Lost River zou zo in die serie passen met de titel Art Movie. De quasi-surreële sfeer, de opdringerige muziek, de vele out of focus shots, de intense blikken van de acteurs en de ongelofelijk ernst waarmee het allemaal wordt gebracht, wekken namelijk vooral op de lachspieren.

Luister dus niet naar de Nederlandse critici. Lost River is geen ronduit slechte film, maar wel een wat domme film. Wellicht ook een stoutmoedige, omdat Ryan Gosling iets gewaagds heeft aangedurfd met zijn regiedebuut, maar uiteindelijk is het toch vooral een kolossale mislukking.


Geef een reactie

Laatste reacties (0)