4.485
49

Secretaris PvdA, afdeling Leiden

Marc (25) schrijft over campagnes, politiek en cultuur. Als afdelingssecretaris van de PvdA Leiden houdt hij zich intensief bezig met de lokale politiek. In 2014 maakte hij een reis naar de USA om de mid-term elections van dichtbij mee te maken. Hij ging daar in gesprek met verschillende organisaties over de Amerikaanse politiek en sprak met Amerikaanse kiezers om ze op te roepen naar de stembus te gaan. In zijn dagelijks leven werkt Marc bij het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Samsom moet minister van Polemische Zaken worden

Marc Newsome: Vergeet de kleine letters van het regeerakkoord, Diederik

Diederik Samsom rest, in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen, maar één oplossing. De PvdA-leider moet minister worden, net als Frits Bolkestein in de jaren negentig. De toenmalige VVD-leider werd toen namelijk door de Belgische krant de Standaard omschreven als Minister van Polemische Zaken.

Minister van Polemische Zaken
De VVD-politicus wist als partijleider op effectieve wijze de media te bespelen met zijn pennenvruchten en tv-optredens. Terwijl zijn eigen partij in de regering zat, bleef de VVD-er in de blauwe bankjes van de Tweede Kamer zitten. Zowel voor zijn partij als voor Frits was dit een slimme keus. De VVD was peiling op peiling de grootste partij en de liberale voorman was ongekend populair.

Doordat Bolkestein zich, als politiek intellectueel, consequent meldde in het maatschappelijke debat wist het Nederlandse volk waar de VVD voor stond. Dat zelfs een Belgische krant zich ermee bemoeide door de VVD-leider te omschrijven als Minister van Polemische Zaken was dé bevestiging van de intenties van Bolkestein: wie het politiek maatschappelijk debat beheerst, is tegelijkertijd meester van de peilingen. Diederik Samsom heeft dit te lang niet gedaan.

Roodblauwe wolk aan compromissen
De PvdA-leider heeft zich te lang te verantwoordelijk gevoeld voor het kabinetsbeleid. Wie de man op televisie zag optreden in de media, kreeg het idee dat daar een woordvoerder van het kabinetsbeleid sprak. Strafbaarstelling van illegaliteit ingestemd? Daar heeft Diederik wel een verklaring voor. Tegenvallende economische cijfers? Zorgoproep? Samsom legt het maar al te graag uit. Dat hij daarmee een roodblauwe wolk aan compromissen de revue laat passeren, lijkt hem niet te deren. Voor de televisiekijker is het echter allemaal onduidelijk: is dit de PvdA-leider die spreekt? Is dit beleid dus PvdA-beleid? Het wordt tijd dat Samsom zijn eigen verhaal gaat vertellen.

Daarom was ik zo blij met het opiniestuk van Samsom in de Volkskrant. Met een gloedvol betoog liet de PvdA zijn eigen visie zien. Compromisloos en links-rood geeft hij in zijn bijdrage ons een kijkje in de toekomst. Zondag schoof de PvdA-voorman aan bij het tv-programma Buitenhof: daar moest hij nogmaals de kans grijpen zijn eigen verhaal te vertellen. Wanneer Samsom praat vanuit zijn eigen idealen, vanuit zijn hart, is hij vele malen geloofwaardiger dan wanneer hij de compromissen van het kabinet Rutte-Asscher verdedigt.

Dus: vergeet de kleine letters van het regeerakkoord, Diederik. Vergeet je driftkikkerige uitbarstingen. Ga op de blauwe bankjes van het parlement staan en vertel je eigen, rode verhaal. Daar was je altijd goed in, dus doe dat opnieuw. Wordt meester van het politiek maatschappelijk debat, wordt meer zoals Bolkestein. Voedt ons met vergezichten en ideeën. En wordt minister: minister van Polemische Zaken. Ik kijk er naar uit! 

Cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (49)