2.627
130

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Sap en Pechtold brengen links een zware slag toe

Is er eigenlijk een PC Hooftprijs voor het eigen glazen ingooien?

De feiten op de bebloede aarde van Kunduz spelen geen rol in de besluitvorming rond de “politiemissie”. Dat heeft de aard van de kamerdebatten zonneklaar aangetoond. Politiek Den Haag heeft de eigen kaasstolp zorgvuldig afgeplakt met interne-spelletjes-behang zodat het niet wordt afgeleid door de werkelijkheid van de echte wereld.

Zo kon Jolande Sap – gedreven door een combinatie van idealisme en onkunde over de feitelijke situatie in Afghanistan – premier Rutte aan een meerderheid helpen voor zijn nieuwe overzeese avontuur.

Geert Wilders wordt er soms van beschuldigd dat hij provinciaals en kleinsteeds denkt. Vanaf heden mogen wij bij Jolande Sap en Alexander Pechtold dezelfde diagnose stellen al zijn de symptomen anders. Uit de concessies die zij hebben afgedwongen blijkt, dat zij denken dat het in de hele wereld min of meer net zo werkt als in Nederland en dat bijvoorbeeld een politie-agent in Afghanistan er misschien wel vervaarlijker uitziet dan een Nederlandse diender, maar essentieel dezelfde taakopvattingen heeft. Dat hij bijvoorbeeld niet eerder moet worden beschouwd als lid van een ongeregelde krijgsbende.

Sap en Pechtold gingen in de heel vroege uurtjes van vrijdag ongetwijfeld tevreden naar bed: zij voelden zich een echte staatspersoon (staatsman zal wel slecht vallen bij de houwtje-touwtje-feministen van GL) die het algemeen belang stelden boven de waan van de dag en de ondoordachte emoties van het kiesvolk. In de ogen van veel burgers hebben zij echter het tegendeel laten zien. Ze bewezen, hoe hun blik beperkt blijft tot de achterkamertjes van het Binnenhof.

Dit alles kan niet zonder gevolgen blijven voor de komende verkiezingen. Daar heeft de Sappiaans-Pechtoltiaanse wereldvreemdheid de kansen van links ernstig verzwakt. Natuurlijk, SP en PvdA hebben zich door hun stemgedrag onttrokken aan het komend debacle, maar dat is niet genoeg om het demoraliserend effect op het totale linkse contingent te compenseren.

GroenLinks zelf – dat nogal wat scherpslijpers in het ledenbestand heeft – gaat een interne crisis tegemoet die op het komend congres een eerste hoogtepunt beleeft. Daar zou de partij zelfs uit elkaar kunnen vallen. De fall out daarvan besmet heel links, want de rol van GroenLinks en D66 rond Kunduz geeft voedsel geven aan de gedachte dat het in de politiek allemaal lood om oud ijzer is.

Het zal het cynisme bevorderen juist bij het linkse deel van het electoraat. Je besteedt geen aandacht meer aan dat wereldvreemde en irrelevante stelletje in Den Haag. Je trekt je terug in jezelf. Je begint te denken dat met zulke politici de rechtse winter alleen maar kan worden uitgezeten omdat progressief Nederland in een crisis verkeert en geen werkbare strategie heeft voor wat allemaal op ons wordt losgelaten aan daadkracht, dikke taal en onbeschoft beleid.

De winnaars zijn zowel de regering als de PVV. Wilders heeft er voor gezorgd dat hij nooit getroffen kan worden door een Afghaanse boemerang. Hij was immers tegen omdat hij vindt dat de Nederlandse politie beter in Gouda kan worden ingezet dan in Kunduz om daar een islamitische regime te schragen.  
Tegelijkertijd heeft premier Rutte laten zien, hoe het kabinet een zeer impopulaire maatregel weg kan slepen voor de poorten van een door de gedoogpartner aangeblazen hel. Als puntje bij paaltje komt verleidt hij delen van links, besmet ze met zijn denkbeelden, maakt ze medeplichtig. Dat is in het gepolariseerde Nederland van heden een knappe prestatie. Rutte toonde in het Kunduz-debat kracht én behendigheid. Dat levert altijd volgelingen op.
Is er eigenlijk een PC Hooftprijs voor het eigen glazen ingooien? Ik weet wat kanshebbers.

Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (130)