Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Save Our Children

  •  
21-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Bekijk hier de complete, veel besproken film van TINKEBELL
Vorig jaar december ontmoette ik wetenschapper Wouter de Heij. We raakten aan de praat en hij vertelde mij over het ‘fosfaatprobleem’. Iets waar ik nog nooit van had gehoord.
In de afgelopen 130 jaar is de wereldbevolking gegroeid van 1 miljard naar 7,4 miljard mensen. Om al die mensen te kunnen voeden hebben we iets slims uitgevonden en dat is kunstmest. Het basisingrediënt van kunstmest is fosfaat.
Wat is fosfaat?
Fosfaat komt van fosfor en fosfor is een element (P). Dat betekent dat je het niet kunt namaken. Niets op de wereld, geen plant, geen dier en geen mens kan leven zonder fosfaat. Het fosfaat wat we gebruiken voor kunstmest komt uit mijnen, voornamelijk uit de grootste ter wereld, de mijn in Marokko. Veertig procent van de beschikbare fosfaat is daar te vinden. Er is alleen een probleem: die mijnen raken uitgeput.
De prognoses verschillen. Het kan nog tussen de 30 en de 100 jaar duren totdat de beschikbare voorraad fosfaat op is.
Rond het jaar 2100 zijn we met circa 10,9 miljard mensen. Zonder fosfaat kunnen we dus geen kunstmest maken, en zonder kunstmest kunnen we slechts 1,5 miljard mensen voeden. Met andere woorden: dan hebben we een groot probleem.
“Kunnen we daar dan niets aan doen?” vroeg ik De Heij. “Ja, wel iets”, legde hij me uit. “We zouden kunnen beginnen met het opsparen van alle poep en plas van alle mensen op de wereld om daar het fosfaat uit te winnen. Ook kunnen we veel minder vlees gaan eten, wereldwijd nog maar 2 à 3 keer per week en dan een hele kleine hoeveelheid. We kunnen algen gaan kweken en er voor zorgen dat we geen voedsel meer weggooien.”
“Maar dan is het toch opgelost?” vroeg ik hem.
“Nee, als we dit allemaal zouden doen, op de grootst mogelijke schaal, wereldwijd, dan kunnen we maximaal nog steeds maar 4 à 4,5 miljard mensen voeden.”
Ik geloofde Wouter niet. We hebben in de afgelopen 100 jaar zoveel uitgevonden, hier vinden we ook wel iets op, dacht ik. En ik vergeleek Wouter met iemand die denkt dat we elke nacht ontvoerd worden door marsmannetjes.
Vanuit het World Food Festival in Rotterdam kwam twee maanden geleden de vraag of ik een project wilde bedenken dat gaat over de toekomst van onze voeding. Ik moest denken aan de ontmoeting met Wouter. Als hij wel gelijk zou hebben, zou dat betekenen dat er helemaal geen toekomst is voor ons voedsel.
Ik besloot een film te maken waarin ik zou proberen het geschetste doemscenario van Wouter te weerleggen. Bekijk hierboven de volledige film.
SAVE OUR CHILDREN is een project van TINKEBELL. Film en montage: Chris Houtzager Productie: Nynke Vissia Muziek: 0ne Trick Pony ‘Lady by the river’ SAVE OUR CHILDREN is t/m 27 oktober ook te zien in het Future Food House als onderdeel van het World Food Festival in Rotterdam. Meer informatie? Kijk hier

Meer over:

opinie, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.