1.245
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Schedelmeten, of hoe vrouwen hun partners selecteren

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over de seksuele selectie van vrouwen

Vrouwen schijnen mannen met een breed hoofd aantrekkelijk te vinden. Waarom is dat interessant? Omdat het ons misschien weer iets vertelt over de drijfveren achter partnerkeuze en dat op zich is weer leerzaam als je denkt aan evolutionaire patronen. Dus tijd voor onderzoek. Heeft de vorm van het hoofd van een man iets met partnerkeuze te maken? En: wat moeten we toch met dat gedoe over onze genetische aanleg? We zijn toch weldenkende mensen?

Om maar even te beginnen met wat we al weten over die oerdriften in mensen: primair worden potentiële partners tot elkaar aangetrokken op basis van hoe goed ze in staat zullen zijn gezonde kinderen voort te brengen. Bij de eerste ontmoeting kijken mannen naar het lichaam van een vrouw. Heeft ze een zandloperfiguur (dus veel oestrogeen en is ze dus erg vruchtbaar)? Dan wordt de belangstelling snel gewekt. Vrouwen kijken bij de eerste ontmoeting naar het gezicht van een man. En wat zoeken ze daar: gezonde mannelijke trekken. Uit eerder onderzoek was al bekend dat de voorkeur van vrouwen daarbij uitgaat naar een hoge fWHR.

Eigendunk
Wat zeg je daar nou toch Ivan? Is dat doktersgeheimtaal? Nee, het is een van die vele onhandige afkortingen waardoor niemand nog weet waar we het over hebben. Het staat voor facial width-to-height ratio, oftewel de verhouding tussen breedte en lengte van het hoofd. Dus breedte gedeeld door lengte. Hoe hoger, hoe aantrekkelijker een man in eerste instantie is. Dat zou mannelijker zijn. Het maakt een dominantere indruk en hangt samen met agressie, eigendunk en financieel succes bij CEO’s. Het is in verband gebracht met de hoeveelheid testosteron.

Dat zijn dan allemaal leuke losse uitkomsten van onderzoek, maar wat doen vrouwen echt? Er werden 150 mannen en vrouwen uitgenodigd voor een speeddate-sessie. Per sessie kregen de vrouwen drie minuten de tijd om een indruk van de man te krijgen en hen werd gevraagd een score te geven. Wat wel te vermoeden viel; ze vielen in eerste instantie voor de mannen met een hoge fWHR (een brede kop, zeg maar).

One-night-stand
Gelukkig gaat het hier om een eerste indruk. Een prima keuze voor een one-night stand, maar voor de lange termijn? Die agressie is in een langdurige relatie toch niet zo aantrekkelijk misschien. Kies daar maar iemand voor uit die leuke grappen maakt en met de afwas helpt. Maar wat blijkt uit het onderzoek? De vrouwen gaven ook aan dat ze nog een tweede ontmoeting wilden met die mannen met brede hoofden.

Wat is dat nou? Misschien vonden ze drie minuten niet genoeg en dachten ze voor dat avontuurtje over een wat langere termijn, een week of zo. Wie zal het zeggen? De menselijke drijfveren zijn soms verrassend.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezonde Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)